Poreč i bakalar na bijelo

Država Hrvatska
Područje Istarska županija
Zahtijevnost staze Malo zahtjevna
atraktivnost |
Autor: Biker | Datum: 17. 06. 2015.

Dario Rocco donosi nam još jedan odličan putopis. Ovoga je puta boravio u Istri gdje je spojio obiteljsko druženje i svoju ljubav prema biciklima i kako on to kaže svoje "rekreativne putešestvije"! Uživajte!

REKREACIJA, ISTARSKE DELICIJE, USKRS I ODMOR

Igrom slučaja za Uskrsne blagdane sam se ovaj put našao u Poreču. Bio je to spoj obiteljskih druženja i dobrog zalogaja s jedne strane i mojih rekreativnih putešestvija s druge strane. Volim takve kombinacije jer nakon dobre ture ili treninga, hrana uvijek ima bolji okus, a i krevet je mekaniji. Tu je i onaj element novoga kad negdje otputujete, a cijela priča je nekako opuštenija. Jednostavno ostavljate za sobom sve probleme i obveze s kojima se susrećete svaki dan u domicilnom mjestu. Za takva putovanja u torbi mi se obavezno nađe i oprema za trčanje, a ako ima mjesta u autu, onda je tu naravno i bicikl. 

BICIKLIZAM NA ISTARSKI NAČIN UZ RIBLJI ZAČIN 

Prvi dan mog boravka u Poreču padala je kiša, pa sam odlučio umjesto na bicikl malo se rastrčati i usput istražiti neke dijelove uz more. Drugi dan vrijeme je bilo stabilno. Nakon obilnog doručka i kraćeg odmora, kotači su počeli rulati prve kilometre crvene zemlje. Od stare jezgre Poreča krenuo sam lungo mare prema sjeveru puteljkom kojim sam dan prije trčao. Interesantno je usporediti te dvije aktivnosti ovako na istoj stazi. Svaka ima svoje čari, a i doživljaj staze je drugačiji. Dok trčite primjećujete neke detalje, a na biciklu druge, pa makar je prvi dio staze isti, imam osjećaj kao da mi je sve novo.

LUNGO MARE

Teren u početku nije zahtjevan, a kako vozim uz obalu, nema ni uspona, pa je i brzina veća. Povremeno se na stazi mimoilazim s ponekim biciklistom ili trkačem. Obzirom da sam u periodu izvan turističke sezone uživam u brzini i ovom dijelu staze koji se u sezoni vjerojatno i ne može voziti na ovaj način radi napučenosti turistima koncentriranim uz obalu. Nisam radio prije rute nikakva velika planiranja jer znam da se po Istri ne možete dugo vozikati biciklom, a da ne naiđete na biciklističke putokaze i smjerove staza. Odlučio sam držati se obale, pa onda u jednom trenutku odvojiti se prema unutrašnjosti i napraviti krug kroz zaseoke u okolici Poreča.

RIMLJANI I MOČVARA

Podloga se svako malo mijenja, pa mi je vožnja interesantna, a usput se i igram s podešenjima prednje i stražnje suspenzije. Malo se vozim po uskim vijugavim zemljanim putićima, pa malo po kamenim makadamima i mekšim šumskim putevima. Povremeno usporavam i uživam u pogledima. Lijepo je, a drugačije baš i ne može biti kad se vozim uz more. Prolazim trenutno prazan kamp i polako se približavam luci Červar. Prolazim kroz samo mjesto, pa onda opet u šumu. Ovdje se krajobraz promijenio. Uvala se uvlači duboko u kopno i podsjeća na ušće rijeke. Sve izgleda kao da se radi o nekakvoj močvari. Uz obalu raste trstika, a poseban doživljaj daju i ptice koje inače žive u močvarama. Da me netko ovdje doveo zavezanih očiju bio bi siguran da sam na delti neke rijeke, a ne uz more. Bacam par slika u pokušaju da uhvatim objektivom ove čudne ptice, ali one kao da su shvatile moju namjeru, pa se vješto udaljavaju van dometa mog objektiva ...

Polako izlazim makadamom koji ide uz more izvan uvale i evo već druge zanimljivosti. Uz samu obalu nalaze se rimske iskopine. Šećem okolo i razgledavam, pa pokušavam shvatiti kako je to otprilike izgledalo kad je bilo u funkciji i što su tu Rimljani radili. Odgovore je naravno moguće naći na tabli uz iskopine, a da bi saznali što piše sjednite na bicikl i zapedalirajte put Červar Porat.

JAMA BAREDINE

Nakon Červar Porata nailazim na još jednu sličnu uvalu, a nakon nje nailazim na table biciklističkih staza koje vode prema unutrašnjosti. Krećem s manjim usponom asfaltom prema Taru. Ceste su uske i bez prometa, pa je vožnja po njima pravi užitak. Slijedim biciklističke table i uskoro nailazim na još jednu zanimljivost kod mjesta Nova Vas. Radi se o jami Baredine. Uz jamu su vezane i neke legende, a zanimljivost su podzemna jezera koja ovisno o vodostaju imaju dubinu i do trideset metara. Jama je uređena za posjete i obilazak traje nekih četrdesetak minuta s vodičem.

POVRATAK 

Nova Vas je ujedno i najviša točka moje rute. Odavdje pa do povratka u Poreč očekuje me samo spuštanje lokalnim cestama kroz nekoliko manjih zaseoka. Bio je ovo još jedan odlično iskorišten blagdanski dan, a sad je vrijeme za maslinovo ulje i bakalar na bijelo. Dragi biciklisti, sretni vam prošli i budući blagdani, praznici i godišnji odmori.

Karta

Vezane rute

Stazama istarskih kažuna i vojnih utvrda

Autor: Dario Rocco | Datum: 02. 03. 2017.

Velebit, Zrmanja, Krupa i još puno puno toga

Autor: Dario Rocco | Datum: 24. 09. 2015.
Dario Rocco ovoga je puta za svoj, ali i vaš gušt ponovno istražio atraktivne rute po nekim od najljepših i zanimljivijih dijelova Lijepe...

Jedan vozač, ista staza i dva bicikla

Autor: Dario Rocco | Datum: 23. 07. 2015.
Naš stalan i vjeran suradnik Dario Rocco uputio se na zanimljivu turu po najstrmijim usponima, a paralelno je odradio i test elektro i cross-country bicikla.