4Islands - Neka igre počnu (1.etapa)

Autor: Tea Đurek | Datum: 19. 04. 2017.

Danas je održana 1. etapa ovogodišnje izdanja etapne utrke 4Islands nakon koje nam se javila naša Tea Đurek.

"Nakon jučerašnjeg kijameta od vremena po kojemu je većina natjecatelja nepripremljena za zimske uvjete u ovo doba godine bila spremna pokupovati ama baš sve dodatke za obući, danas se jutro ipak probudilo okupano suncem. Zubatim doduše, ali je kroz hladni vjetar tračak topline ipak nekako prodirao do kosti. Stoga se veći dio natjecatelja nakon jučerašnjih pernatih jakni i kapa ipak usudio skinuti u kratko! izjavila je na početku Đurek.

Start 1. etape oglasio se u točno 10 sati kada je horda od skoro 600 natjecatelja krenula iz centra Baške na već poznati “Put na mjesec”, simpatičan uspon kroz borovu šumu koji sa svakim novim zavojem i metrom visine pruža sve ljepši i ljepši pogled na zaljev. Iako je Biker tim originalno trebao nastupiti kao ženski, zbog ozljede Tee u zadnji je čas pretvoren u mix, pa se Tea primila fotoaparata i pera ne bi li vam direktno s terena što vjernije prenijela dojmove.

"Staza je ostala gotovo identična lanjskoj uz tek manje preinake s obzirom da se na otoku Krku stalno nešto gradi pa su tako dijelovi koji su lani bili makadam, ove godine osvanuli kao asvaltna cesta ili privatni posjed. Natjecatelji su tako u 65 km osim mjeseca prošli Risiku, Vrbnik i Punat, a od vremena kroz sunce, vjetar, kišu i snijeg u daljini na obroncima Velebita! iz rukava je "sipala" informacije Tea.

Profil natjecatelja na startu stvarno je šarolik. Od profesionalaca i pobjednika Absa Cape Epic utrke ali i drugih sličnih jakih utrka, do rekreativaca koji su već prvu uzbrdicu gurali pješke. Koliko se konkurencija pooštrila u odnosu na lani, najbolje pokazuju rezultati naših timova. Sestre Gorana i Zorana Težak (Adrenalina Giant women team), prve dvije godine bez konkurencije, današnju su etapu u ženskoj kategoriji završile kao četvrte sa zaostatkom od 22 min za pobjednicama, a za trećeplasiranim curama kasne 8 minuta.

U mix konkurenciji odlično se držao naš najbolji par Andrea Kiršić i Pavao Roset (Keindl sport - Natural wealth), koji su također završili kao četvrti, sa svega pola minute zaostatka iza trećeplasiranog para. To ih nažalost stavlja u prošlogodišnju situaciju kada su se do zadnjeg dana morali opako boriti za broncu. U najjačoj muškoj konkurenciji, naš najbolji tim, Tomas Katalenić i Marin Deković (Dalmatia team) plasirali su se na 20. mjesto.

Inače, današnje pobjednice u ženskoj konkurenciji su Švicarke Ester Suss i Cornelia Hug (Swiss girls), a zanimljiva je informacija da je Ester ujedno i pobjednica Absa Cape Epic utrke. U mix kategoriji vodeći je hrvatsko-njemački par, odnosno Ivica Mesarić i Sarah Reiner (Husquarna team), za koje je zanimljivo napomenuti da su se "spojili" preko FB. Kod muških natjecatelja najbrži danas su bili Michal Bubilek i Marek Rauchfuss(Kellys bikeranch team) koji su stazu od 65 km i 1660 m nv prešli najbrže, za svega 2:43:19.

"Što se crnih prognoza za sutrašnju etapu tiče, obistinile su se. Naime, kasno popodne pristigla je informacija da trajekt za Rab sutra zbog prognoze neće voziti, što je organizatora dovelo pred veliki problem, odnosno kompletne promjene otoka, staze i cijele logistike. Vjerojatno će i dio natjecatelja biti razočaran, no s obzirom na varljivost vremena u ovo doba godine, velika je sreća da se tek treću godinu tako nešto moralo dogoditi. A s obzirom da se ovih dana osim 4 otoka vozi i Tour of Croatia čija je staza danas morala biti skraćena zbog snijega na Biokovu, vjerojatno moramo biti sretni da uopće imamo po čemu voziti... Dakle, sutra je ponovo na rasporedu Krk, no i neka nova staza...za kraj je zaključila Bikerova ekskluzivna izvjestiteljica sa 4Islands utrke, Tea Đurek!

Photo: Adria Bike