Fumić i Avancini se ne šale

Autor: Biker i Tomislav Katalenić | Datum: 20. 03. 2017.

Današnja, prva prava, etapa pokazala je kako Absa Cape Epic utrka zapravo počinje od drugog, a ne prvog, dana!

"Nisam očekivao da će ekipa Cannondale Factory Racing XC zadržati majicu vodeće momčadi, a kamoli pobijediti na etapi. Definitivno su osim dobre vožnje imali i sreće! Naime, ekipa Investec Songo Specialized imala je dva defekta što ju je "koštalo" zaostatka. Iako, na kraju su zasigurno i oni sretni obzirom je zaostatak manji od minute u cilju zanemariv s obzirom na poteškoće koje su imali tijekom etape!" prvi je komentar našeg stručnog komentatora Tomislava Katalenića nakon etape u kojoj su natjecatelji morali prijeći prvu pravu kilometražu, odnosno ukupno 101 kilometar i 2300 metara uspona.

Drugu uzastopnu pobjedu tako je danas odnijela ekipa Cannondale Factory Racing XC, dok su se Investec Songo Specialized i Centurion Vaude morali zadovoljiti drugim i trećim mjestom. Inače, unatoč drugom mjestu na etapi, ekipa Investec Songo Specialized je današnjom vožnjom demonstrirala svu svoju nadmoć. Naime, čini se kako nemaju pravu konkurenciju što je potvrdio i Katalenić: "Vidjela se njihova nadmoć jer im u niti jedna od dva defekta njihova rezervna momčad nije bila od koristi! Naime, njihov zaostatak bio je ipak preveliki. Abas Cape Epic utrka još je jednom pokazala kako osim spremnosti i snage za pobjedu treba imati i dosta sreće. Ipak, nadam se da će pobjednika na kraju odlučiti spremnost neke od ekipa, a ne tehnički kvarovi drugih!"

Unatoč popriličnoj  zahtjevnosti etape zanimljiv je podatak da su "klasične" XC ekipe zadržale "priključak" za favoriziranim ekipama koje u svom sastavu imaju "klasične" maratoncima. Ekipa Scott Sram Mtb Racing  tako je danas "ulovila" odličnu treću poziciju iako su u zadnjem dijelu utrke imali podosta problema: "Matthias Stirnemann nije uspio držati tempo koji su Kulhavy i Sauser (Investec Songo Speciaized) nametnuli pa je tako Nino Schurter morao "čekati" partnera i "ispustiti" kotač iskusnih Specialized natjecatelja! Zanimljivo je i kako se ekipa Topeak Ergon vratila među prvih 10 ekipa, pa i od njih očekujem napredak i eventualnu borbu za plasman u TOP 3 ekipe. Ekipa Bulls u čijem sastavu nastupaju Karl Platt i Urs Huber ili nisu našli pravi ritam ili su odlučili sačuvati energiju za daljnji tijek utrke s obzirom da su za glavnim konkurentima danas zaostali gotovo 6 minuta" dodao je Katalenić koji na sljedećim etapama očekuje napredak u ukupnom poretku i ekipe Centurion Vaude koja je i danas pokazala da ima podjednako snažnu prvu i drugu momčad.

U ženskoj konkurenciji pobjedu su danas odnijele natjecateljice ekipe Meerendal CBS, Esther Suss i Jennie Stenerhag koje su u cilj ušle sa iznimnom prednosti od 9 minuta i 30sekundi. Ekipa Ascendis Health i Hansgrohe Cadence OMX Pro utrku su završile na drugom i trećem mjestu. Drugu pobjedu u dva dana utrke odnijeli su Jenny Rissveds i Thomas Frischknecht, natjecatelji Scott Sram Nextlevel ekipe koji nastupaju u mješovitoj konkurenciji.

Da je Absa Cape Epic itekako zahtjevna utrka u svakom pogledu dovoljno govori i podatak da je ekipa Merica Factory Racing u čijem sastavu nastupa Jose Hermida i bivši PRO TOUR natjecatelj Joaquim Rodriguez, za pobjednicima zaostala više od 50 minuta. S time se složio i Katalenić koji ima dvostruko iskustvo upravo na ovoj utrci: "Naravno, na utrci je pored "sirove" snage iznimno važna i odlična tehnika vožnje. Rodriguez očito ne može pratiti tempo pravih MTB natjecatelja koji mu "bježe" na teškom terenu kojega na utrci ima napretek!"

Sutrašnja, druga etapa po profilu ima nekoliko dužih "hupsera" i s obzirom na ritam koji su danas pokazali natjecatelji ekipe Investec Songo Specialized, njihov zaostatak u odnosu na ekipu Cannondale Factory Racing XC trebao bi sve smanjiti. Naravno, pod uvjetom da se ponovno neće pojaviti tehnički problemi.

"Isto tako, već po sutrašnjim rezultatima vidjet će se koliko je danas koja ekipa "pretrpjela štete" u nogama i hoće li to imati utjecaja na držanje tempa u prvoj grupi. Absa Cape Epic je ipak timska utrka i tu snaga pojedinca nije najvažnija, pogotovo ukoliko natjecatelji ne "rade" zajedno i ne paze jedan na drugoga. Jednom kad se na etapi "udari" u zid teško je vratiti se natrag, a to onda zna imati i daleko veće i značajnije posljedice, pogotovo na ostalim etapama. Jedno je sigurno, svaka ekipa treba dobro rasporediti snage jer osim što je pred njima dugih 6 dana, predzadnji dan ih čeka kraljevska etapa!" zaključio je Katalenić.

Druga etapa Absa Cape Epic utrke voziti će se na stazi poprilično slične konfiguracije kao i one sa prve etape. Natjecatelji će naime morati "savladati" 102 kilometra sa 2350 metara uspona. Uzbuđenja svakako ne bi trebalo nedostajati!

Photo: Absa Cape Epic