Fumić i Avancini u žutoj majici nakon prologa

Autor: Biker | Datum: 19. 03. 2017.

Manuel Fumić i Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing XC) odnijeli su pobjedu na prologu 14. izdanja utrke Absa Cape Epic koja je danas započela.

Današnjim prologom u dužini od 26 kilometara i sa 750 metara uspona započelo je još jedno izdanje ovog svjetski poznatog maratona koji se održava u Južnoj Africi. Fumić i Avancini odlično su danas iskoristili najkraću etapu i u cilj ispred drugoplasiranih ušli sa 1min i 36s prednosti. Nino Schurter i Matthias Stirnemann (Scott SRAM MTB Racing) u cilj su tako stigli kao drugoplasirani dok su trećeplasirani u cilj stigli Samuele Porro i Alexey Medvedev (Trek Selle San Marco).

"Kao što sam i komentirao sa svojim Absa Cape Epic partnerom Lukom Šopićem, najveće šanse za pobjedu na prologu davali smo ekipama Scott SRAM MTB Racing i Cannondale Factory Racing XC obzirom staza danas nije imala pretjerano duge uspone koji zasigurno više odgovaraju klasičnim maraton ekipama. Danas smo mogli vidjeti brze uspone i spusteve na kojima su "čistokrvni" XC natjecatelji poput Fumica ili Schurtera bez problema dolazili do dragocjenih sekundi, odnosno minuta" odmah po završetku etape komentirao je Tomislav Katalenić, Bikerov stručan komentator utrke.

Iako su Fumić i Avancini danas u cilj ušli sa popriličnom prednošću ona je zanemariva uzmimo li u obzir dužinu utrke odnosno sve "prepreke" koje očekuju natjecatelje narednih tjedan dana.

"Trenutni poredak sigurno nam ne može dati pravog favorita utrke jer tek od sutra kreću prave i duge etape. Malu prednost ipak bih dao ekip Investec Songo Specialized koja je danas uspjela nad drugim ozbiljnim "maraton" ekipama ostvariti prednost veću od minute, što nije malo. Međutim, na ovakvoj je utrci dovoljan samo jedan ozbiljniji defekt i "dok trepnete okom" možete imati zaostatak od 20 ili više minuta" dodaje Katalenić koji je uoči sutrašnje etape, koja će se voziti na stazi dužine čak 101 kilometara i sa ukupno 2300 metara uspona, istaknuo i ekipe koje bi mogle ostvariti dobar rezultat:

"Osim jasnih favorita, ekipe Investec Songo Specialized i Bulls koja je danas ipak malo podbacila, osobno očekujem pokušaj zadržavanja žute majice od strane ekipe Cannondale Factory Racing XC. Također, očekujem i odličan nastupe obje ekipe Centurion Vaude koji meni imaju jako dobre šanse jer su danas također odlično odvozili prolog. "Rezervna" ekipa na ovako dugom maratonu puno znači, pogotovo u trenucima kada glavna ekipa ima defekt ili većih problema. Danas me iznenadio i zaostatak ekipe Topeak Ergon Racing ekipe u čijem sastavu voze Alban Lakata i Kristian Hynek, ali još je puno do kraja tako da je sve moguće."

Inače, profil sutrašnje, prve etape do gotovo 60. kilometra je dosta valovit, prožet kratkim hupserima tako da će do zadnjeg pravog uspona teško biti nekih većih pomaka, a biti će zanimljivo pratiti hoće li taj uspon presuditi pobjedu na prvoj etapi i da li će maraton natjecatelji upravo na tom dijelu pokušati vratiti današnje izgubljeno vrijeme komentirao je iskusni Katalenić koji je skrenuo pozornost i na spusteve na kojima će zasigurno priliku "vrebati" XC natjecatelji koji su na sličnim dijelovima staze itekako superiorniji i tehnički "potkovaniji".

"Posljednji dio staze izgleda poprilično ravno tako da na toj dionici najveću prednost svakako dajem "lokomotivama" kao što su Jaroslav Kulhavy i Urs Hubber, a s druge pak strane nikako ne smijemo zaboraviti niti Ninu Schurtera koji je prije dvije sezone uz XCO utrke vozio i cestovne utrke. U konkurenciji je naravno i nekoliko bivših PRO TOUR cestovnih natjecatelja kojima će zasigurno odgovarati položeniji profil staze ili pak konstantni dugi usponi. Međutim, s obzirom na današnje zaostatke sumnjam da će do tog dijela staze biti u konkurenciji za pobjedu" zaključio je Katalenić na kraju prvog dana Absa Cape Epic utrke.

Dodajmo svemu tome da je u konkurenciji žena pobjedu odnijela ekipa Ascendis Health u čijem sastavu voze Sabine Spitz i Robyn de Groot. Međutim, njihova prednost u odnosu na drugoplasiranu ekipu Meerendal CBS u čijem sastavu voze Esther Suss i Jennie Stenerhag samo je 39s. Trećeplasirana ekipa dana u konkurenciji žena bila je Hansgrohe Cadence OMX Pro ekipa za koju voze Mariske Strauss i Annie Last.

U konkurenciji mješovitih parova pobjedu su danas odnijeli Jenny Rissveds i legendarni Thomas Frischknecht iz ekipe Scott Sram Nextlevel.

Photo: Absa Cape Epic