Zagriiavanje za pravi spektakl

Autor: Biker i Tomislav Katalenić | Datum: 18. 03. 2017.

14. izdanje utrke Absa Cape Epic započinje sutra u ranim jutarnjim satima prologom koji kreće sa imanja sa kojega je utrka započela i 2012. odnosno 2014. godine kada je na utrci nastupio i Tomislav Katalenić. Biker donosi upravo njegovo promišljanje i prognoze uoči početka ove senzacionalne utrke.

"Ovogodišnji prolog, a samim time i utrka kreće iz dobro poznatog imanja Meerendal Wine. Imanje je to koje se prostire u dolini okruženoj brdašcima po kojima su pak trasirane i označene brojne biciklističke staze. Velik broj njih može se okarakterizirati kao tehnički singletrack pa će prolog po njima biti itekako zanimljiv i atraktivan!" izjavio je ovogodisnji Bikerov stručan komentator Absa Cape Epic utrke Tomislav Katalenić (KK Jastrebarsko - WD40-Bike).

"Na pojedinim mjestima staza izrađeni su i "bentovi" kako bi ulazak u zavoje mogao biti čim brži i zanimljiviji, a posebnost je i nekoliko atraktivnih skokova gdje će natjecatelji poput Schurtera ili pak Fumića zasigurno gledateljima priuštiti pokoji atraktivan skok." dodao je Katalenić koji je ujedno pojasnio i kako je prolog svake godine ujedno najkraća, ali i jedina etapa na kojoj natjecatelji startaju pojedinačno, baš kao na kronometarskoj utrci.

O načinu vožnje prologa na Absa Cape Epic utrci postoji nekoliko teorija, a Katalenić smatra kako je naravno najvažnije prolog odvoziti što bolje, ali i maksimalno sigurno i bez rizika obzirom bi svima trebao biti cilj završiti među prvih 100 ekipa. Naime, upravo to omogućava start na sljedećoj etapi iz BOX-a 0, odnosno A, iz kojega na etapu kreći oni najbolji.

"Uđete li u grupu sa vodećima to vam može omogućiti vožnju u zavjetrini i na taj način lakšu vožnju prvih desetak, a možda i više kilometara. To po neki puta može utjecati na dragocjene minute i bolje raspoređivanje snaga za što bolji plasman u poretku." dodao je Katalenić.

"Tijekom prologa dosta može značiti i plasman na ranije odvoženim izdanjima Absa Cape Epic utrke jer ćete u tom slučaju ujedno imati još bolje startno vrijeme, odnosno vaše će vrijeme starta na prologu biti bliže onim najboljim ekipama. Naime, to može biti presudno na singletrack dionicama gdje se vrlo lako možete dogoditi "zastoj" zbog sporijih natjecatelja, a samim time i dodatno gubljenje vremena. Svi profesionalni natjecatelji imaju stoga "privilegiju" startanja odvojeno od amatera" izjavio je Katalenić i dodao kako će prednost na ovakvoj stazi zasigurno imati "specijalisti" za XCO. Naravno, što će utrka više odmicati na svoje će dolaziti natjecatelji sa puno "konja" u nogama poput Sausera, Kulhavya, Platta, Hubbera, Lakate i ostalih.

Nakon prologa natjecatelje čeka transfer na novu lokaciju, mjesto Elandskloof, Katalenić pritom napominje kako je "transfer za sve one koji nemaju vlastiti prijevoz osiguran busevima koji voze u nekoliko termina".

Prva etapa na Absa Cape Epic-u oduvijek je poznata kao jedna od najtežih. "Razlog tome je što neki od natjecatelja dolaze sa sjeverne hemisfere pa im afrička vrućina i temperature više od 40 C stupnjeva predstavljaju problem prvih par dana, odnosno sve dok se tijelo u potpunosti ne aklimatizira. Drugi razlog je i sama dužina i visinska razlika koja na prvoj etapi bude blizu etapi koja nosi naziv `Queen stage`. Prva etapa mogla bi iznjedriti favorite u kategoriji Elite, a isto tako mogla bi i nekim ekipama oduzeti dragocjeno vrijeme ukoliko bude većih tehničkih kvarova ili ne daj Bože ozljeda" zaključuje Katalenić koji će naravno i dalje pratiti razvoj situacije na Absa Cape Epicu.

Bilo kako bilo, očekujemo borbu za svaku poziciju u muškoj, ali i ženskoj konkurenciji obzirom će se na startu već sutra naći velika i značajna imena svjetskog brdskog biciklizma!

Photo: Absa Cape Epic