www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
07. Kolovoza 2017.

Belomoina i Schurter potvrdili dominaciju u Kanadi

Belomoina i Schurter potvrdili dominaciju u Kanadi

Yana Belomoina (CST Sandd American Eagle MTB Racing Team) Nino Schurter (Scott Sram MTB Racing Team) pobjednici su pretposljednje utrke Svjetskog MTB XCO Kupa koja se proteklog vikenda održala u Mont-Sant-Anne (Kanada).

Belomoina i Schurter potvrdili dominaciju u Kanadi slika 1

Yana Belomoina je nakon europskog naslova osvojenog u Italiji u svoj životopis upisala još jednu pobjedu. Belomoina je naime pobjedom u Kanadi još jednom dokazala svoju dominaciju i ujedno zadržala ukupno vodstvo u poretku Svjetskog MTB XCO Kupa.

Belomoina i Schurter potvrdili dominaciju u Kanadi slika 1

Na ulasku u četvrti krug Belomoina i Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory Racing Team) bile su kotač na kotaču. čak je Francuskinja i preuzela vodstvo ali samo na kratko. Belomoina je naime utrku u svoju korist definitivno riješila na najstrmijem dijelu staze, odnosno najtežem usponu koji joj očito itekako leže. Malena, prednost od sve par sekundi tako je u pretposljednjem krugu narasla u veliku prednost veću od minute.

Belomoina i Schurter potvrdili dominaciju u Kanadi slika 2

Najbolje plasirana Kanađanka bila je Catharine Pendrel koja nije mogla bolje od trećeg mjesta što je naravno odličan rezultat obzirom na mlađahnu konkurenciju koju predvodi upravo Belomoina. Borba nije izostala niti za ostala mjesta na postolju pa je slavlje domaćina potvrdila Emily Batty (Trek Factory Racing XC) koja je u izravnom obračunu pobjedila veteranku Irinu Kalentyevu (Moebel Maerk MTB Pro Team). Valja spomenuti i odličan rezultat Slovenke Tanje Žakelj koja se plasirala na 7. mjesto!

Belomoina i Schurter potvrdili dominaciju u Kanadi slika 3

Najveći pak favorit najjače muške XCO utrke ponovno je bio Nino Schurter koji je nakon propuštanja Europskog MTB prvenstva lovio svoju petu pobjedu u natjecanju Svjetskog MTB XCO Kupa.

Belomoina i Schurter potvrdili dominaciju u Kanadi slika 4

Bez obzira što staza Mont-Sant-Anne gotovo u potpunosti odgovara upravo Schurteru puno se očekivalo i od ostalih natjecatelja. Očekivalo se kako su baš Jaroslav Kulhavy (Specialized Racing), ali i šesterostruki pobjednik utrke Julien Absalon (BMC MTB Racing Team) spremni za veliki rezultat i "rušenje" Schurtera.

Belomoina i Schurter potvrdili dominaciju u Kanadi slika 5

Absalon je međutim imao problema i ponovno nešto lošiji start u utrku što mu je donijelo probleme i hodanje već na prvom usponu u grupi natjecatelja u sredini poretka. Za to vrijeme Schurter je već preuzeo vodstvo i počeo diktirati tempo ispred cijele vojske Francuza. Naime, upravo su tri Francuza u drugi krug ušla među prvom petoricom natjecatelja. Najbolji od njih, na kotaču Schurtera, bio je mladi i talentirani Titouan Carod (BMC MTB Racing Team), kojega je slijedio novi prvak Francuske Maxime Marrotte (Cannonale Factory Racing XC) i Jordan Sarrou (BH Suntour KMC). Peto mjesto zatvorio je još jedan Švicarac Mathias Fluckinger (Radon Factory XC Team). Carod je čak u drugom krugu i preuzeo vodstvo na usponu na kojem se vodećima počeo približavati Čeh Kulhavy.

Belomoina i Schurter potvrdili dominaciju u Kanadi slika 6

U trećem krugu na četvrto se, a potom i treće mjesto probio iskusni Manuel Fumić (Cannondale Factory Racing XC), a Fluckinger je bušio gumu što ga je koštalo pozicije medu vodećima. Fumic je u trećem krugu ostvario i najbrže vrijeme kruga, a na početku četvrtog neoekivano je preuzeo vodstvo koje je držao cijeli krug. Lomio je pratitelje i na usponu ali i na spustu dok se u pozadini njihove borbe Stephane Tempier (Bianchi Countervail) probijao do četvrtog mjesta.

Belomoina i Schurter potvrdili dominaciju u Kanadi slika 7

I onda kada se Tempier u petom krugu u potpunosti i približio vodećoj trojici, Schurter je konkurenciji odlučio pokazati zašto je nedostižan za konkurenciju. I to na najtežem dijelu staze. I to na usponu! I odmah je stvorio prednost od šest sekundi u odnosu na Fumića koji je uspio koliko toliko ispratiti njegov napad što ga je iz minute u minutu koštalo zaostatka i gubljenja priključka za vodećim Schurterom koji je od tada krenuo sa soliranjem prema pobjedi. Carod je držao drugo mjesto, a na treće se već na početku šestog kruga popeo Tempier. Taliianski prvak Gerhard Kerschbaumer (Torpado Gabogas) u istom se krugu popeo na četvrtu poziciju.

Belomoina i Schurter potvrdili dominaciju u Kanadi slika 8

Na kraju priče, Schurter svoju pobjedu u posljednjem krugu nije dovede u pitanje, dok se Tempier popeo na drugo, a Kerschbaumer na treće mjesto. Carod je posljednjim atomima snage obranio četvrto, a Marrote peto mjesto.

Belomoina i Schurter potvrdili dominaciju u Kanadi slika 9

Svjetski MTB XCO Kup sada se seli u Italiju. Naime, od 25. do 27. kolovoza Val di Sole će biti domaćin posljednje ovogodišnje utrke Kupa gdje će se proglasiti najbolji natjecatelji za 2017. godinu!

Belomoina i Schurter potvrdili dominaciju u Kanadi slika 10

Photo: UCI / Cerveny


NAJČITANIJE
Epic 8 2024
Vijesti

Epic 8 2024

21. Ožujka 2024.

Potpuno novi Epic 8 razvija formulu najbržeg kroz sposobnost, učinkovitost i integraciju lakoće. Moderni XC trailovi svakodnevno...

Na vrh