www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
10. Siječnja 2019.

Recon 1600 HL

Recon  1600 HL

U ovo doba godine mi, a i ostali zimski biciklisti, lovimo zadnje minute dana za pedaliranje.RECON4.jpg (63 KB)

U nedostatku dana, vozimo se i noću. U ovo doba godine često tragamo za boljim svjetlima kako bismo produžili dan. Najviše bi nam pasalo da netko stavi rasvjetu na naše staze koje ćemo mi svaki put kad izađemo na vožnju proizvoljno mijenjati ovisno o stazi na kojoj se vozimo. Kako je to znanstvena fantastika, rješenje se javlja u što kvalitetnijim i jačim lampama koje ćemo montirati na kacigu i bicikl te time osvijetliti put koliko god je bolje moguće. RECON12.jpg (66 KB)

Više svjetla znači brža i ugodnija vožnja. Više svjetla znači sigurnost prije svega. Osjećaj noćne vožnje je nešto posebno i predlažemo svima koji se usude da odu na takvu jednu vožnju. To je sasvim nova dimenzija bicikliranja. I kuhano vino dobiva jedno sasvim novo značenje. Ima dosta manjih grupa noćnih vozača, ali samo je jedna za koju znamo da su redoviti. Ostali malo voze, malo ne. Isprobali smo raznih modela i jačina osvjetljenja i svako svjetlo ima svoje prednosti i mane. Ono što smo zaključili je da nam treba jačina koja je dosljedna za vrijeme naše vožnje. Ako taj zahtjev možemo ispuniti, onda se bacamo na drugi zahtjev, težina, veličina i praktičnost korištenja. Treći zahtjev je da ima ono nešto što ga čini boljim od ostalih i da to bolje stvarno možemo u praksi iskoristiti. Pisali smo u zimskim brojevima razne savjete kako se voziti noću, koje su mjere opreza potrebne u odnosu na dnevne vožnje i slično. Ono što svakao smatramo važnim je grupna vožnja. Ne idite sami na noćne vožnje, osim ako to nije vaše dvorište i osjećate se kao doma na tom terenu. Prednost grupe je svakako nemjerljiva na noćnim vožnjama, ali količina svjetla je također nemjerljiva jer kad svijetli grupa nije isto kao i kad svijetli pojedinac koji tiho šušti kroz kmičnu i hladnu šumu.
RECON3.jpg (59 KB)Uglavnom, vratimo se na bit ovog članka, bit su svjetla koja smo testirali i otkrili jedno osvježenje u njima. Giant Recon je novost iz Giant ponude za bicikliste i ima neke zanimljive detalje koje ne viđamo u tom cjenovnom rangu. Ovdje ćemo se osvrnuti na testirani model Recon 1600 HL. 204 grama danjeg svjetla, koje će punom snagom svijetliti jedan sat i trideset minuta. Na prvu nam se to možda čini kratko obzirom da naše vožnje traju u prosjeku dva do tri sata. I tako je bilo i ovaj puta, ali razlika je u načinu korištenja svjetla. Najjači Lumeni nam ne trebaju kad penjemo kroz šumu i sporo prolazimo dionice jer zapažamo teren i s manje svjetla i to bez problema. Ono što ovaj puta nismo radili, nismo koristili pomoćna svjetla koja inače koristimo i svakako preporučujemo. RECON14.jpg (76 KB)Pomoćno svjetlo stavite na kacigu kako bi što bolje vidjeli konfiguraciju terena ispred sebe. Gornje svjetlo će lagano ublažiti sjene i svijetliti preko nekih prepreka te time dati bolji dojam trodimenzionalnosti koju preko dana imamo. Za ovaj test smo se odlučili koristiti jednu prednju lampu kao da se samo na nju oslanjamo. Ono što možemo reći je da jačina osvijetljenosti terena nadmašuje sva svjetala po cijeni od 800 kuna. Ono što nam se sviđa je težina svjetla koju na volanu ni ne osjetite te nije potrebno koristiti vanjski akumulator kao napajanje.RECON7.jpg (63 KB)

Ovo svjetlo je potpuno vodootporno i time zaključujemo pitanje da li može na kišu. Ono što ga opet odmiče od konkurencije u tom cjenovnom rangu je Smart i SpeedBeam tehnologija. Svjetlo se može upariti s bilo kojim speed ANT+ senzorom. Što nam to znači? Ako imate bežični ciklokompjuter, Garmin Edge ili Giant Neos Track kompjuter, svjetlo spajate na kompjuter bežičnom tehnologijom ANT+ i dobivate samoregulirajuće svjetlo ovisno o uvjetima i vašoj brzini. Ako se krećete većom brzinom, ovo svjetlo će svijetliti jače, dok će svijetliti slabije kad ćete ići sporije ili penjati neku uzbrdicu. Na taj način će baterije trajati znatno duže, a za vrijeme spusta će svijetlili kao dan, pogotovo ako vaš spust ne traje cijeli dan. RECON9.jpg (39 KB)

Ono što je odličan detalj kod potrošnje baterije je upozorenje na 30 minuta prije potpunog isključenja koje će vas upozoravati do samog kraja. To nam je potrebno kako bismo znali kad ćemo se naći u potpunom mraku i kad bi bilo mudro biti na nekoj rasvijetljenoj dionici. Recon 1600 HL ima senzor za dnevno svjetlo te automatski pojačava i smanjuje jačinu osvjetljenja prema uvjetima u kojima se nalazite. Po danu će biti najslabije ili ugašeno i što se mrak bude više spuštao, svjetlo će biti jače. Uparen sa nekim od spomenutih uređaja na ekranu uređaja možete pratiti mod svjetla te preostali kapacitet baterije od 6000mAh.RECON11.jpg (85 KB)

Svjetlo se može staviti na volan s gornje strane i poprilično je fiksno, skoro kao da je dio volana. Također je kompatibilno sa GoPro nosačima što nam uvelike olakšava izbor mjesta gdje ga kanimo montirati. Ono lijepo je nosač koji pozicionira lampu ispod lule volana pa se na taj način lijepo uklapa u cockpit te ostavlja prostor za Neostrack koji će se nalaziti s gornje strane.
RECON6.jpg (56 KB)Pored standardnog moda da svijetli i da automatski pojačava i smanjuje jačinu svjetla, Recon 1600 HL može i bljeskati također u dva moda, noćnom i danjem modu. U noćnom će naravno bljeskati jače. U tom slučaju svjetlo treba uperiti malo prema gore jer će vam osvijetljeni teren biti iritantan ako će bljeskati. Ovaj mod je dobar ako se krećete u području koje je dobro osvijetljeno, ali želite biti zapaženi.RECON13.jpg (44 KB)Prednja leća je dizajnirana da svijetli i sa strana tako da je što lakše vidjeti stazu, a kućište je izrađeno od CNC aluminja. Sve što nam je potrebno za jedno kvalitetno svjetlo. Činjenica je da trenutno nećete naći jače svjetlo za nižu cijenu. Ono što predlažemo noćnim biciklistima je da ovo svjetlo koriste na kraćim vožnjama odnosno treninzima, ne turama. RECON2.jpg (59 KB)

Na tržištu postoje jača svjetla s baterijama koje duže traju, ali su dosta teža, imaju posebnu bateriju na koju se spajaju i skuplja su. Ovo svjetlo je dostatno za jednu trosatnu brdsku vožnju i pored njega nećete reći da vam fali svjetla. Naša ocjena je must have!RECON15.jpg (42 KB)

Photo: Biker

NAJČITANIJE
Epic 8 2024
Vijesti

Epic 8 2024

21. Ožujka 2024.

Potpuno novi Epic 8 razvija formulu najbržeg kroz sposobnost, učinkovitost i integraciju lakoće. Moderni XC trailovi svakodnevno...

Na vrh