objavio:
27. Siječnja 2019.

Specialized Turbo Levo Comp

Specialized Turbo Levo Comp
42.799,00 kuna
5 fotografija

Specializedov elektro MTB pretendira na sami vrh!?

Prezentacija Specializedovih noviteta za 2019. održala se niti više niti manje nego u Rapcu, pa ovaj puta nije trebalo preletjeti pola svijeta kako bismo saznali što su pripremili da napakoste konkurenciji. Naša pažnja bila je usmjerena na elektro modele  tj. ovaj puta pišemo o dojmovima s vožnje modela Turbo Levo Comp. U hijerarhiji postoji još jedan opremom slabiji aluminijski model dok su svi ostali karbonski. Cijena Comp verzije je 42.799kn.


Trend smještaja baterije u okvir i skrivanja motora u pogonskom dijelu Specialized je doveo do savršenstva i otišao možda najdalje do sada. Za razliku od konkurencije, koja nije u tome toliko uspješna, baterija na Turbo Levo-u se u okvir umeće s donje strane BB-a i priteže imbus ključem kako ne bi poskakivala. Težište je na taj način vrlo nisko što je vrlo dobro, ali se izgubilo ponešto na praktičnosti vađenja i umetanja nakon punjenja.


Za  Specialized motore proizvodi tvrtka Brose prema njihovim zahtjevima, a koriste remenski prijenos u motoru kako bi bio što tiši. Umjesto ekrana Turbo Levo koristi led lampice po kojima možete vidjeti u kojem ste modu i koliko je kapaciteta baterije preostalo. Signalizacija se može ako želite biti u ‘Stealth modu’, a oni koji žele klasičan ekran mogu ga naknadno naručiti i postaviti za cca 90ak dolara.


Oprema bicikla uključuje Rock Shox Revelation Charger RC vilicu i Deluxe RT amortizer te Sramov GX mjenjač i S700 ručice (11 stupnjeva) uz Guide kočnice. Vožnja se održala na trailovima Bike parka Rabac, koji su više nego dobar poligon za isprobati što može ovaj eMTB.

Po momentu i ubrzanjima možemo povući paralelu s Bosch CX motorima i ustvrditi da su jako blizu. Ne bismo se usudili reći koji prednjači, pa neka to za sada ostane neriješeno. Bicikl odlučno reagira na svaku komandu i pomisao, a sve to  radi stvarno tiho, bez popratnih zvukova i zvrndanja. Tek nešto malo zvuka elektro motora baš kao i kod konkuretnih sistema.


I baš kada smo pomislili kako je Comp blizu ideala i da teško elektro MTB može biti agilniji i lakši isprobali smo karbonski Turbo Levo Expert. Naravno, ta mala razlika vrlo je skupa pa se dovodi u pitanje isplativost investicije jer Comp nudi 90% doživljaja po mnogo manjoj cijeni. Možemo reći da Specialized uvijek nastoji pružiti više, jače, drukčije od konkurencije, a to uvijek ima i svoju cijenu. Ne možemo osporiti briljantnost i savršenstvo detalja samo je pitanje po kojoj cijeni.


Photo: Biker

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Specialized Turbo Levo Comp
Brend: Specialized
Cijena: 42.799,00 kuna
Okvir: M5 Premium aluminij
Prednja vilica: RockShox Revelation Charger RC, 150mm
Stražnji amortizer: RockShox Deluxe RT, 150mm
Kočnice: SRAM Guide RE
Prednji mjenjač: -
Zadnji mjenjač: SRAM GX, 11 st.
Ručice mjenjača: SRAM S700
Pogon: Praxis 2D
Sjedalo: Body Geometry Phenom Comp
Gume: Butcher, Grid, Gripton, 29x2.6
Obruči: Roval Traverse 29
Glavčine (nabe): Specialized Boost 15x110/12x148
Težina: 0

Geometrija

Kut vilice (A): 66,1
Međuosovinski razmak (B): 1185
Dužina cijevi sjedala (C): 420
Kut cijevi sjedala (D): 69
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 581
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 459
Veličina bicikla: M