www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
25. Ožujka 2015.

Marin Bobcat Trail 7.5

Marin Bobcat Trail 7.5
6.750,00 kuna
5 fotografija

Dolaskom ergele Marin bicikala za 2015-u godinu u trgovine zastupnika pružila nam se prilika za vikend-test vožnju i upoznavanje s nekim od novih modela kalifornijskog proizvođača. Odluka je pala na trenutno najpopularniju trail klasu i jedan od modela koji će cijenom sigurno biti zanimljiv naprednijim rekreativcima čiji broj je u stalnom porastu. 

Marin Bobcat Trail 7.5 slika 1

Bicikl je nazvan Bobcat Trail i nosi oznaku 7.5 iz koje možemo pročitati da se radi o dimenzijama kotača od 27.5 inča i najjačoj opremi u seriji. Ako uzmemo u obzir cijenu bicikla od 6750 kuna (6.412,50kn za got.), vrlo elegantan sportski dizajn okvira te Shimanove Deore/SLX komponente i Raidon vilicu mogli bismo očekivati vrlo potentan i zanimljiv paket u Marinovoj tradiciji.

Marin Bobcat Trail 7.5 slika 1

Tehnikalije

Marin je oduvijek imao svoj stil u dizajnu okvira, nije kopirao ostale proizvođače i ne sjećamo se da je ikada napravio nedopadljiv dizajn ili neuglednu kombinaciju boja, koja se prije ili kasnije omaknula svim proizvođačima. Tako je i Bobcat vrlo dopadljivih oblika cijevi i trendi crno-plavih grafika, pa će prvi uvjet pri kupnji kod većine biti zadovoljen. Sada kad nas je privukao dizajnom možemo obratiti pažnju na geometriju i komponente bitne za vožnju. Kao i kod svakog traila brojka prednjeg kuta ispod je 70 stupnjeva, točnije zastala je na optimalnih 69°, još uvijek dosta blizu granice gdje počinju XC vrijednosti.

Marin Bobcat Trail 7.5 slika 2

Bicikl je dimenzijama prilično kompaktan, a pogled na duljinu chaiinstaya bitnog za okretnost i opći karakter bicikla govori nam da je zadržan, za 27-icu, u okvirima odličnih 430mm. Brojke obećavaju dobru vožnju, a Suntourova Raidon vilica s hidrauličnim zaključavanjem hoda osjetni je napredak od početnih XC modela. Nudi 100mm hoda i podešavanje brzine povrata. Pogonski dio bicikla odrađivat će Shimanov Deore M625 pogon s dva zupčanika i 38/24 zubaca. Ako u jednadžbu uvrstimo Deore ručice i prednji mjenjač te SLX Shadow stražnji sa 10 stupnjeva dobivamo ukupno 20 stupnjeva prijenosa, a kad smo kod Shimana moramo navesti hidraulične osnovne kočnice M355 sa 180/160mm rotorima i RM33/RM35 nabe. Ovaj, više nego solidan niz nastavljamo s Rapid Rob gumama postavljenim na Araya DM-650 obruče s dvostrukom stijenkom, pa možemo reći da je komplet pomno probran kako ne bi ostavio prostora želji za nadogradnjom prilikom kupnje bicikla.

Marin Bobcat Trail 7.5 slika 3 

Vožnja

Kao po pravilu Marinovi okviri nam sjedaju od prve i potiču na vožnju. Možda se radi o kompaktnim dimenzijama i odnosima cijevi, ali na Bobcatu se osjećamo kao ‘doma’. To nam daje prednost u reakcijama i spuštanjima u nagibe koliko to uvjeti i umjerena Rapid Rob guma dozvoljavaju. Okvir unatoč vitkom profilu djeluje dosta čvrsto i kruto, a to isto osjećamo iz pogonskog dijela, pa unatoč izostanku konusnog steerera i presffit BB-a, možemo izvući mnogo sporta iz Marina. Komponente su svakako dorasle tome, a možda najveće ograničenje leži u samim gumama koje su univerzalno dobre, ali zaostaju kada tempo postane vrlo visok, a staza neugodna. Bicikl iznenađuje na ubrzanjima i usponima gdje odlično grize i prenosi snagu na podlogu, a veliku ulogu ima i umjereni kut vilice koji je u dobrom balansu između upravljivosti i otpornosti na prepreke. Bobcat će stoga odraditi i jurnjavu nizbrdicama prilično sigurno s obzirom na cijenu, ali za pravi trail efekt nedostaje nam barem još 20mm hoda kako bismo se mogli potpuno opustiti.

Marin Bobcat Trail 7.5 slika 4

Zaključak

Mnogo sporta i zabave po uloženoj kuni mogao bi biti zaključak nakon vožnje Marin Bobcata 7.5.  Dobre komponente mogu potrpiti mnoga iznenađenja i torture koje može osmisliti napredni brdaš rekreativac, a tu je i geometrija u prilog povećanim zahtjevima za adrenalinom. Iako je u srži  XC s otvorenijim kutem vilice, nećete osjetiti potrebu za dodatnim milimetrima hoda. U protivnom, morat ćete posegnuti mnogo dublje u džepove.

Photo: Biker

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Marin Bobcat Trail 7.5
Brend: Marin
Cijena: 6.750,00 kuna
Okvir: Series One Alloy
Prednja vilica: SR Suntour Raidon 27.5 HLO-R, 100mm
Kočnice: Shimano M355 hidr. 180/160mm
Prednji mjenjač: Shimano Deore
Zadnji mjenjač: Shimano SLX Shadow 10 st.
Ručice mjenjača: Shimano Deore
Pogon: Shimano Deore M625 38/24T
Sjedalo: Marin Comp Mountain
Gume: Schwalbe Rapid Rob 27.5 x 2.25’’
Obruči: Araya DM-650
Glavčine (nabe): Shimano RM33/RM35

Geometrija

Kut vilice (A): 69
Međuosovinski razmak (B): 1099
Dužina cijevi sjedala (C): 432
Kut cijevi sjedala (D): 73
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 575
Udaljenost od BB-a do stražnje osovine (F): 430
Veličina bicikla: M