www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
14. Svibnja 2011.

Specialized Camber Expert (2011)

Specialized Camber Expert (2011)
14,00 kuna
8 fotografija

Na nedavno održanom Specialized demo days pod redateljskom palicom tvrtke Protea Jaska imali smo priliku isprobati dugo očekivane full suspension modele poput Stumpjumper FSR-a, Epic Comp 29’’ ili Camber Experta, pa smo odmah iskoristili priliku da ih testiramo. Zanimljiva i dinamična kružna staza u okolici Jastrebarskog poslužila je kao odličan poligon za iskušavanje Specializedove tehnologije i mogućnosti, a prvi na red došao je Camber.
Expert u nazivu označava opremu koja je na drugom mjestu odozgo u seriji od moguće četiri varijante, a cijene su u rasponu od 10,999kn do 18,799kn za najopremljeniji model Pro. Naš Camber Expert može se kupiti za 14,999kn ili 14,249kn s popustom za gotovinu. Pogledajmo kako su u Specializedu zamislili jedan XC full suspension navedene cijene.

Camber krasi okvir Specializedove aluminijske legure M4. To je skraćenica za okvir oblikovan vodom u koji je implementirana Specializedova FSR tehnologija suspenzije. FSR je patent koji pažljivim smještajem ležajeva klackalice suspenziju čini neutralnom i odvojenom od utjecaja kočenja i pedaliranja. Na taj način amortizer sav svoj hod iskorištava na neutraliziranje prepreka, pa bi jednakim učinkom trebao reagirati s malim i velikim udarcima zadnjeg kotača. Foxov amortizer Triad II izrađen je po specifikacijama Specilaizeda, a specifičnost su mu tri moda rada:  zaključan, Pro pedal i otvoren mod. Hodovi Foxa i Rock Shox Reba vilice su 120 milimetara, što čak nadilazi potrebe XC vozača. Na Camberu nalazimo 10 brzinski Shimano XT zadnji mijenjač te SLX prednji kao i ručice mjenjača. Tu su Avid Elixir 5SL hidraulične kočnice te dodaci iz vlastite kuće poput naba, sjedala i Captain Sport 2.0 inčnih guma.
Krenuli smo put šume na tri svježa Specializeda. Prvo što primjećujemo kod Cambera je lakoća kojom se uspinjemo cestom do ulaska na početak označene staze. Vaga kaže okruglih 12 kilograma, što je izvanredan rezultat koji se itekako osjeti i isplati kad staze postanu strme. Ulaskom na uske i brdovite singletrackove s mnogo spuštanja koje odmah zatim prati žestoka uzbrdica, Camberom je moguće nabrati brzinu dovoljnu za skoro uspinjanje bez dodatnog napora. Pritom je osjećaj, kad se stmoglavite i još pritom ubrzavate okrečući pedale, kao da možete podnijeti mnogo više brzine nego što bi si inače dozvolili. Zaslugu za to pripisujemo FSR sistemu i njegovom prianjanju podlozi kao po tračnicama. Suspenzija nudi odličan balans tvrdoće potrebne za postizanje brzine, a opet je dovoljno mekana kad počnu veliki udarci zadnjeg kotača. Zato su i prolasci kroz strme zavoje tako sigurni i brzi. Najbolja pohvala za vilicu je činjenica da je nismo uopće primjetili, već smo samo uživali u vožnji. SLX – XT kombinacija mjenjača omogućava i poneku zloupotrebu na usponu, a već hvaljeni 10 brzinski sistem radi fluidno i ne zahtjeva česte promjene pogonskog zupčanika.
Camber Expert nas je zabavio kao rijetko koji bicikl kojeg smo imali priliku voziti. Odlično je izbalansiran i odmjeren, pa je živi dokaz da nije dovoljno samo ‘okačiti’ dobru opremu kako bi dobili izvanredan bicikl. Dizajniran je jednostavno i bez prevelikih egzibicija i marketinških trikova, a dovoljno ga je jednom provozati kako bi shvatili da se radi o nečem posebnom. Camber je univerzalni maratonac koji će s jednakim zadovoljstvom svladati sve zahtjeve koje pred njega stavite. Vrlo se lako stopiti s ovim biciklom i prepustiti užitku svladavanja staze, te pritom zaboraviti na sve tehnološke pojedinosti. Zar to nije poanta ovog sporta?                



NAJČITANIJE
Recenzije

Polygon Stratos 7 Disc Carbon

15 950,00 HRK

08. Svibnja 2022.

Vozili smo karbonac koji ne viđamo često na našim cestama. Polygon, indonezijski brend koji je u svojim krajevima stekao zavidnu...

Recenzije

Head Lagos II eMTB

20 799,96 HRK

25. Travnja 2022.

Već dugi niz godina Head više nije sinonim samo za tenis i skijanje, već i bicikle u čiju su industriju pristupili prije više...

Recenzije

1x12 na cestovnom biciklu?

50 900,00 HRK

31. Kolovoza 2021.

STRADA TEAM RED AXS ETAP 3TNa nedavnu vikend vožnju u Oroslavje smo išli cestovnim biciklima iz Zagreba, a jedan od njih je bio...

Na vrh

Specifikacije

Naziv: Specialized Camber Expert (2011)
Brend: Specialized
Cijena: 14,00 kuna
Okvir: M4 hydroformed Alu
Prednja vilica: Rock Shox Reba TK, 120mm
Stražnji amortizer: Fox Triad II Custom
Kočnice: Avid Eliksir 5 SL
Prednji mjenjač: Shimano SLX
Zadnji mjenjač: Shimano XT 10 brzina
Ručice mjenjača: Shimano SLX
Pogon: Shimano M552
Sjedalo: Specialized BG Henge Comp
Gume: Specialized S-works Capt. Sport 2.0’’
Obruči: DT Swiss DT445D
Glavčine (nabe): Specialized Hi-Lo disc

Geometrija

Kut vilice (A): 68,5
Međuosovinski razmak (B): 1118
Dužina cijevi sjedala (C): 445
Kut cijevi sjedala (D): 71
Efektivna duljina gornje cijevi (E): 561