objavio:
13. Lipnja 2013.

Probušena guma na biciklu

Probušena guma na biciklu

Ne mora biti problem. Treba vam rezervna zračnica s odgovarajućim ventilom ( ako je francuski na kotaču, a vi imate ‘’auto’’ ventil na rezervnoj zračnici, rupa na obruču neće biti dovoljno velika ), mala pumpa koju možete staviti na bicikl, ili u ruksak i poluge za skidanje i stavljanje vanjske gume. 

Kod skidanja stražnjeg kotača bilo da se radi o kočnicama s diskom ili V-brake, princip je isti. Ukoliko je guma prazna, ne morate otpuštati V-brake sistem kočnice. Ubacite na najmanji lančanik straga i najmanji lančanik sprijeda, tako će lanac biti opušten pa ćete lako pomaknuti stražnji mjenjač. Okrenite bicikl naopako, položite ga na volan i sjedalo. Otpustite polugu QR-a te malo odvrtite. Sada lijevom rukom povucite stražnji mjenjač, a desnom vucite kotač prema gore i eto, kotač je vani.

Slijedeći korak je skinuti vanjsku gumu pomoću poluga. Jednom polugom osigurajte da se guma ne vraća, a drugom obiđite cijeli krug. Drugu stranu nije potrebno skidati kako bi uklonili zračnicu. S ventila uklonite sigurnosnu maticu kako bi skinuli zračnicu. Novu zračnicu stavljate tako da prvo stavite ventili na njegovo mjesto i osigurate ga maticom i dalje u krug postavljate zračnicu (prethodno je dobro malo napumpati zračnicu kako bi poprimila oblik, što ujedno i osigurava da dobro sjedne na svoje mjesto). Vanjsku gumu vraćate rukama unutar ruba obruča dokle ide, a onaj dio koji ne možete, rukama ubacite koristeći polugu za skidanje i stavljanje. Gumu je potrebno malo napumpati da sjedne, a zatim lupati s gumom o podlogu okrećući je kako bi sve sjelo na svoje mjesto (ne pretjerujte s udaranjem o podlogu kako s obručem ne bi opet probušili gumu). Nakon toga ispustite gumu kako bi je ubacili u kočiona kliješta i prebacivši gornji dio lanca preko malog lančanika na kotaču, s desnom rukom vratite kotač u sjedište dok lijevom držite stražnji mjenjač tako da vam ne smeta. Kada je sve sjelo, desnom rukom povucite kotač prema sebi kako bi provjerili da li je sve ispravno i zatim stegnite QR polugu. Preostalo je napumpati gumu i možete kući.
Ako ovo želite izbjeći, opskrbite se samokrpajućim zračnicama (joe’s, slime…), ili mlijekom za krpanje koje možete uliti i u samu zračnicu, a ne samo u tubeless. Zadnje na popisu je konverzija u tubeless koju smo opisali detaljno u prošlom broju.
Gore navedeno je stvar osnova vožnje bicikla pa je red znati kako promijeniti zračnicu…možda ćete nekoj djevojci promijeniti zračnicu i dobiti broj telefona :)!

 

 

 

 

Na vrh