objavio:
11. Travnja 2018.

600 biciklista na Mitas 4 Islands utrci

600 biciklista na Mitas 4 Islands utrci

Kross Racing Team u muškoj i Swissgirls u ženskoj konkurenciji odnijeli su pobjede na 1. etapi Mitas 4 Islands utrke koja je danas započela na otoku Krku! Mitas 4 Islands - Krk - Kross Racing Team.jpg (216 KB)

600 biciklista iz tridesetak zemalja startalo je na još jednoj otočnoj avanturi koja je započela danas i koja traje sve do subote, odnosno 14. travnja. Inače, današnja itekako dinamična prva etapa obilovala je zanimljivim dijelovima, vrlo zahtjevnim usponima ali i ravnim dijelovima na kojima je trebalo izvući maksimalnu snagu i brzinu. Naravno, na današnjoj etapi bilo je poželjno biti i tehnički "potkovan" jer teren na Krku bio je itekako zahtjevan. Mitas 4 Islands - Krk 2.jpg (1.10 MB)

Najbolja muška ekipa bila je Kross Racing Team koju su činili Poljak Bartolomiej Wawak i poznati Švicarac Fabian Giger. Oni su prvu etapu završili za 3 sata i 45 sekundi, dok je najboljoj ženskoj ekipi Swissgirls koju su činile Cornelia Hug i legendarna maratonka Ester Suss za ulazak u cilj trebalo 3 sata i 55 minuta.

U kategoriji veterana nastup na najpoznatijoj etapnoj utrci u Hrvatskoj na najbolji su mogući način započeli Hrvati Ivica Mesarić i Pavao Roset koji po prvi puta zajedno nastupaju u ekipi Husqvarna MTB team. Mitas 4 Islands - Krk 4.jpg (211 KB)

U kategoriji starijih veterana pobjedu je odnio neuništivi Peter Vesel i njegov kolega Thorsten Damm koji voze u ekipi Keindl Sport - Bike&SKI, dok su u kategoriji mješanih ekipa pobjedu odnijeli Rebecca Robisch i Thomas Weschta iz ekipe Wilier / Force Germany.Mitas 4 Islands - Krk 6.JPG (402 KB)

U društvu brojnih domaćih i stranih ekipa svoje su mjesto pronašle i dvije Biker ekipe. I dok se ekipa Hakuna Matata Biker Team u sastavu Paula Vrdoljak i Ivo Šime Krajinović uspjela ugurati u TOP10 mješanih ekipa, naša druga ekipa koja nastupa pod imenom Biker i u čijem sastavu voze Tea Đurek i Joško Fabris imala je sasvim drugačije zadaće. Jedna od njih je pisanje izvještaja sa utrke tako da im autor ovih redaka ne zamjera na 29. mjestu i gotovo 3 sata zaostatka za prvoplasiranom ekipom. 

"Već tradicionalno, ovogodišnja se prva etapa Mitas 4ISLANDS utrke vozila na Krku, sa startom iz Baške. Zaplašeni pričama onih koji su tu dionicu za trening odvozili koji vikend prije i opisali ju kao dulju i tehnički zahtjevniju u odnosu na prošle godine, pripremili smo se na najgore. No iako produljena 10-ak km i otežana za dodatnih 200 visinskih metara čime je zaslužila epitet najzahtjevnije etape, nije nas baš tako izula iz cipela. Možda zato što smo u utrku krenuli pod motom "nikad nespremnije, nikad ležernije"  nakon utrke izjavila je Tea te dodala "Trasa staze je inače doživjela dosta promjena i provozala nas nekim novim simpatičnim dijelovima, ali nažalost i zaobišla neke stare simpatične dionice. Dan je inače bio idealan za utrku, sunčan, taman sa dozom oblaka da nas ovako blijede nakon duge zime ne ubije baš prvi dan.  Danas smo po prvi puta u 4 godine imali priliku doživjeti i blato na Krku, što je dosta dijelova staze pretvorilo u klizavi izazov. 
Sve u svemu, lijepi početak četverodnevne igranke. A sada, ukrcavamo se na trajekt za Rab gdje je start sutrašnje etape."  

 

Mitas 4 Islands - Krk 3.jpg (128 KB)

Ovogodišnja Mitas 4 Islands utrka po prvi će puta najboljim biciklistima donijeti itekako vrijedne UCI bodove pa niti ne čudi dolazak itekako snažne konkurencije. Zadovoljstvo nakon uspješno odrađene prve etape nije stoga krio niti Tomislav Zobec, direktor utrke koji je između ostalog izjavio:

"Na utrci je prisutan velik broj biciklista rekreativaca koji nastupaju rame uz rame s biciklistima profesionalcima i kojima je zasigurno izniman osjećaj ući u cilj takve utrke. Njima uistinu nije važno vrijeme u kojem će završiti etapu već im je glavni cilj postati "finisher" cjelokupne utrke. S druge strane, velik je podvig "pokriti" 270 kilometara staze sva četiri dana utrke i utrke koja uključuje više od 5000 metara uspona!"Mitas 4 Islands - Krk 7.JPG (355 KB)

Zadovoljstvo nakon prvog dana utrke nije krila niti Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice Baške koja je izjavila kako su baš otoci Kvarnera idealna turistička destinacija za testiranje vlastitih sposobnosti:

"Turistička predsezona na otoku Krku biti će popunjena različitim vrstama aktivnosti na otvorenom. Ovih dana tako, zahvaljujući Mitas 4 Islands utrci, na ulicama Baške možemo čuti mnogo različitih svjetskih jezika. Imamo goste iz Danske, Belgije, Njemačke, Češke, ali i Južne Afrike koji su u potpunosti oduševljeni jedinstvenim zemljopisnim položajem utrke. Posebice se dive krajolicima i pejsažima koji se otvaraju s mnogih usputnih vidikovaca. Biciklisti su uvijek odlični gosti koji se vole vraćati na predivne i otkrivene lokacije!"Mitas 4 Islands - Krk 8.JPG (409 KB)

Mitas 4 Islands utrka nastavlja se već sutra, a slijedeće etape smještene su na Rabu, Cresu i Lošinju. Sutrašnja etapa na Rabu započinje u Loparu, dok će se u petak na Cresu krenuti iz Meraga. Posljednju priliku za što bolji plasman ili pak uživanje na utrci biciklisti će imati na Malom Lošinju, otoku koji će baš u travnju doživjeti svoje najsjajnije trenutke, barem što se biciklizma tiče.Mitas 4 Islands - Krk.jpg (197 KB)

Rezultati

Photo: Organizator

Na vrh