objavio:
12. Travnja 2018.

Protiv sebe, konkurencije ali i kiše

Protiv sebe, konkurencije ali i kiše

Unatoč kiši i iznimno skliskom i zahtjevnom terenu, većina natjecatelja završila je i drugu etapu ovogodišnje izdanja Mitas 4 Islands utrke čija druga etapa je vožena danas na Rabu. 

I dok se u najjačoj muškoj kategoriji danas dogodila promjena na najvišoj stepenici postolja, ekipa Swissgirls u ženskoj je konkurenciji nastavila sa dominacijom. Međutim, krenimo redom. Vrijeme niti druge godine zaredom nije bilo naklonjeno natjecateljima na etapi koja se vozila na Rabu, međutim većina natjecatelja etapu je više-manje uspješno završilo, doduše sa poprilično blata i vode na svojoj koži.Mitas 4 Islands - Rab_1.JPG (636 KB)

"Prošlogodišnja etapa na Rabu morala se odgoditi zbog iznimno jakog vjetra tako da smo posebno zahvalni što su natjecatelji ove godine odlučili voziti unatoč kiši. Pokazali su iznimnu hrabrost vozeći po teškoj stazi koja je prolazila kroz dio Geoparka na Rabu. Zbog jake kiše nešto je manji broj gledatelja pratio utrku, ali je ipak solidan broj domaćih natjecatelja i turista uživao u fantastičnom spektaklu koji su priredili natjecatelji." izjavio je nakon utrke Marko Musco, direktor Turističke zajednice Lopara koja je naravno podržala organizaciju utrke uz Turističku zajednicu Grada Raba.Mitas 4 Islands - Rab_6.jpg (990 KB)

Najbrži danas u muškoj kategoriji bili su članovi ekipe Ceska Sporitelna  Jan Stoz i Tomas Visnovsky kojima je za ulazak u cilj trebalo 2 sata i 39 minuta. Ekipa Kross Racing se nakon jučerašnje pobjede morala zadovoljiti petim mjestom na današnjoj etapi. U ženskoj konkurenciji dominaciju je i dalje nastavila ekipa Swissgirls u sastavu Cornelia Hug i Esther Suss, a identično je, drugi dan zaredom, učinila i naša ekipa Husqvarna MTB za koju nastupaju prekaljeni Ivica Mesarić i Pavao Roset. Inače, današnja je etapa bila dužine 65 kilometara, ali prije svega ju je obilježilo loše vrijeme i težak teren.

"Kišno vrijeme zahtjevalo je nadljudske napore od natjecatelja ali i organizatora. Iznimno smo sredni što je druga etapa Mitas 4 Islands utrke uspješno završena. Profesionalni ali i biciklisti rekreativci poznati su po jakoj volji, ali oni koji su danas uspjeli završiti etapu pokazali su još jaču volju. Većina ih je danas bila mokra do kože i u potpunosti prekrivena blatom." nakon utrke je izjavio Tomislav Zobec, direktor utrke.Mitas 4 Islands - Rab_3.JPG (472 KB)

Da bi sve na utrci funkcioniralo savršeno utrku prati i brojna logistička ekipa koja pokriva sve, od pranja, servisiranja bicikala pa do svih ostalih poslova bez koje ova utrka ne bi bila ista. Prema riječima organizatora, otoci Kvarnera odabrani su za organizaciju utrke prije svega zbog  brojnih MTB staza, ali i odlične infrastrukture. Primjerice, lanac Valamar Riviera hotela prikladan je baš za potrebe svih biciklista.

"Rab je od pamtivijeka glasio kao najlakša dionica i mjesto na kojem će se pronaći malo odmora prije etape na Cresu. Em tehnički manje zahtjevan, em više zemlje nego kamenja, em manje visinske, em manje kilometara. Zato stvarno ne razumijem šta mu se desilo danas. Produžio se, narasao u vis i zbog obilne kiše zablatio i sebe i nas do j... 

I tako je nekad lagana dionica postala borba sa kilometrima tekućeg blata i hladnoćom uslijed kiše. Unatoč tome, priroda i šume kroz koje smo prolazili i dalje izgledaju ludo lijepo. Čak mi se ove godine, Rab kao dionica sviđao vise nego ranijih godina.

A sad, sušit dresove i cipele, sutra nas čeka kraljevska etapa, Cres." nakon utrke je izjavila Tea Đurek iz ekipe Biker koja na začelju, zajedno sa direktorom Bikera, okreće pedale i prati razvoj situacije ali i očito uživa u utrci na koju se vraća iz godine u godinu.Mitas 4 Islands - Rab_4.JPG (702 KB)

S druge strane, među vodećim natjecateljima zahvaljujući jučerašnjoj odličnoj vožnji ponovno se našao još jedan stalan suradnik Bikera i lice s naslovnice, Tomislav Katalenić, koji zajedno sa svojim partnerom nastupa u ekipi Bike Point - Cycling Lošinj.

"Iako sam u glavi imao zamisao da će ova etapa biti najlakša i "recovery"  etapa nakon Krka, pokazalo se da mi je danas bilo teže nego jučer na Krku. Sigurno je da sam krenuo prejako na samom startu ali pad tempa u drugom dijelu etape dogodio se jer nam podrška nije našla put do druge feed zone pa smo Gregor Sikošek i ja ostali bez tekućine, a bez nje nisam htio piti gel na suho da ne riskiram grčeve. Inače, etapa je bila veoma brza, sa širokim makadamskim i asfaltiranim putevima između kojih je bilo nekoliko šumskih singletrack stazica sa korijenjem, blatom i skliskim kamenjem. Trebalo je biti posebno oprezan na tim dijelovima pogotovo ako je netko od natjecatelja bio ispred. Na dijelu staze koji se vozio uz obalu po betonskom putu doživio sam nezgodu. U zavoju mi je proklizao prednji kotač i dosta jako sam udario glavom u beton, ali na svu sreću povredu glave spriječila je kaciga." izjavio je Katalenić i posebno istaknuo jednu zanimljivost i aktualnost na utrci "Serviseri će večeras i noćas imati pune ruke posla, a veliki problem svima bi mogao biti nedostatak pakni za Sram kočnice kojih navodno u Hrvatskoj trenutno baš i nema. Zbog lošeg vremena gotovo svim vozačima izlizale su se pakne!" Katalenić i Sikošek današnju etapu završili su na 23. mjestu, a najbolja ekipa iz Hrvatske danas je bila Adrenalina Giant MTB Team u kojoj nastupaju Đani Simčić i Anthony Bilić.

Mitas 4 Islands - Rab_5.JPG (456 KB)

Ekipa Keindl Sport - Bike & Ski u sastavu Peter Vesel i Thorsten Damm i danas su odnijeli pobjedu u svojoj kategoriji, baš kao i ekipa Wilier / Force Germany u kategoriji mješanih parova u kojoj nastupaju Rebecca Robisch i Thomas Weschta. 

Današnja etapa započela je sa trajekta Jadrolinije, a sličan start natjecatelje očekuje i sutra kada će iz luke Merag na otoku Cresu uslijediti i treća etapa. Bit će zanimljivo pratiti daljnji rasplet događanja!

Rezultati

Photo: Organizator

Na vrh