www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
28. Listopada 2019.

Filip Kvasina - intervju

Filip Kvasina - intervju

Kada odrastate uz dva starija brata, koji su cijeli život u sportu, točnije u biciklizmu, za očekivati je da će i najmlađi Kvasina započeti sportsku karijeru na biciklu.

No nije uvijek sve kako se čini. Dok su starija braća Matija i Danijel osvajali prve utrke, potpisivali prve ugovore, Filip je slobodno vrijeme kao klinac provodio u dvorani trenirajuću karate. Iz današnje perspektive možemo reći da nam je drago što je došlo do zaokreta, jer imamo mladog i talentiranog biciklista. Razgovarali smo s polufinalistom Zwift Academy-a Filipom Kvasinom.

BIKER: Kako su iz izgledali Filipovi prvi sportski dani?
FILIP: U vrtićkoj dobi sam se počeo baviti karateom i judom, možda je izbor pao baš na te sportove da se mogu obraniti od starije braće...hahaha. Moja druga ljubav je košarka, kojom sam se počeo baviti u osnovnoj školi. Visina je bila na mojoj strani, pa sam se krenuo s treninzima u košarkaškom klubu Zagreb, kasnije u Cedeviti.
BIKER: Odrastajući uz dva starija brata koji iza sebe imaju uspješne sportske karijere, posebno olimpijac Matija, možemo zaključiti da je bilo pitanje trenutka kada će i Filip ozbiljnije zagristi za biciklizam...
FILIP: Pa moglo bi se i tako reći, Danijel se više posvetio fakultetu i 2009. prestaje s biciklizmom. Obzirom da su stariji od mene, braća su mi bili i ostali uzori u životu. U sedmom razredu osnovne škole počinjem se baviti biciklizmom. Obzirom da je Danijel bio u Zagrebu, on je bio pratnja na treninzima, dok je Matija davao upute i slagao taktiku za utrke.

BIKER: Košarka?
FILIP: Košarka je nažalost pala u drugi plan, ali za hakl sam uvijek spreman, pogotovo kada završi sezona...

BIKER: Opišite nam malo svoj biciklistički put...
FILIP: Kao početnik upisujem se u biciklistički klub Kalorija 2012. godine. U biciklističkom klubu Perfa sam proveo sljedeće tri godine, a zadnju godinu juniora, sezona 2016. prelazim u KK Kranj gdje sam se zadržao do danas.

BIKER: Biciklizam je izuzetno iscrpljujuć sport, koji iziskuje jako puno vremena, truda, ali i novaca. Iz osobnog iskustva, nakon nekoliko jačih treninga, teško pronalazimo motiv...kako je to kod vas?
FILIP: Motivaciju pronalazim u osjećaju napretka, želim se pokazati u što boljem svjetlu, dati sve od sebe i biti najbolji. Što se financija tiče, nakon završetka srednje škole i upisivanja na fakultet, zaposlio sam se u softverskoj firmi. Moram naglasiti da su braća i obitelj najveća potpora, ali i kritičari. Obzirom na njihovo iskustvo i postignuća, moram ih slušati ( smijeh).

BIKER: Biciklizam je predivan jer napredujete psiho- fizički, ali pruža vam mogućnost putovanja i upoznavanja novih ljudi, prijatelja. Nerijetko vas viđamo na treninzima s "ljutim" konkurentima...
FILIP: Hahaha, istina, jedan od ljutih konkurenata je Viktor Potočki s kojim znam često otići na voznju/ trening,a družimo se i privatno. Lorenzo Marenzi, Antonio Barać i David Jabuka su uvijek poželjno društvo, jer svaka vožnja završava smijehom do suza i međusobnim nadmetanjem. Svatko od njih mi je pomogao na svoj način i neizmjerno sam im zahvalan. Prijatelji su mi visoko na listi prioriteta.

BIKER: Team Dimension data u suradnji sa Zwift- om organizira akademiju čiji je cilj pronalazak mladih talentiranih vozača, U23 selekcije. Dio treninga se odrađuje na trenažeru, ali se prate i treninzi na cesti. Uz stalni nadzor i praćenje trenera, odabire se deset polufinalista. U najjačoj konkurenciji do sada, Filip je izborio plasman u top 10, što je velik uspjeh ako znamo da je ove godine prijavljeno nevjerojatnih 68 603 biciklista ( 2018. godine sudjelovalo je 34 336 biciklista). Polufinale traje od 15.- 28. 10. 2019. godine, gdje će se voziti 4 Zwift treninga i 3 treninga na cesti. A sada je red na Filipu da nam se malo pohvali...
FILIP: Dva najveća krivca za prijavljivanje na Zwift Academy su brat i bivši klubski kolega, ujedno i prošlogodišnji pobjednik Zwift Academy-a Martin Lavrič. Obzirom na godine, ovo je bila zadnja prilika da probam izboriti finale, jer finale donosi pripreme s WT ekipom Dimension Date.

BIKER: Da čujemo iz prve ruke kako su izgledali treninzi do polufinala.
FILIP: Do polufinala sam imao osam tjedana jako intenzivnih treninga, koji su vremenski unutar sat vremena, ali moram reći da intervali na trenažeru prolaze puno sporije nego na cesti. Imao sam nekoliko utrka do kraja sezone, tako da se umor skupljao iz dana u dan. Martin Lavrič mi je bio od velike pomoći u ovoj fazi, jer je sve prošao godinu ranije. Uz pravilne odmore, pred sam kraj sam bio u najjačoj formi...

BIKER: Kada govorimo o prvom mjestu, vidimo osmjeh na licu, pa da slučajno razgovor ne ode u krivom smjeru, skromnog Filipa moramo prekinuti i natjerati ga da se pohvali, slušamo...
FILIP: Pojednik dobiva profesionalni ugovor u trajanju jedne godine, te smještaj u Italiji, što je san svakog mladog biciklista.

BIKER: Nadamo se da idući razgovor vodimo u Italiji kada budete na pripremama s novom ekipom Dimension Date- om.
Skromnom i talentiranom Filipu čestitamo na velikom uspjehu, te mu želimo puno uspjeha u sportskoj karijeri.

Na vrh