objavio:
10. Kolovoza 2018.

Garmin Forerunner® 935 – test

Garmin Forerunner® 935 – test

Na svojim rukama imaju ga gotovo svi članovi Biker redakcije. Radi se o GPS satu s mjerenjem pulsa na zapešću koji je, kao što mu i sam naziv sugerira, prvenstveno namijenjen za trčanje ili pak triatlon. Međutim, u svakoj priči postoji i jedan ali…VTS59142.jpg (259 KB)

U Biker redakciji svakoga smo dana okruženi raznim proizvodima koje s više ili manje oduševljenja koristimo ali i testiramo nakon čega svoje dojmove prenosimo vama, svojim čitateljima koji nas „tjerate“ da to činimo iz dana u dan. Proizvode koje testiramo pomno biramo pritom imajući u vidu njihovu namjenu, ali interes koji bi isti mogli pobuditi kod vas. Na našem se stolu tako vrlo često nađu i proizvodi koji su izvorno namijenjeni nekim drugim sportovima, ali ne i oni koji se ne mogu povezati s biciklizmom. Međutim, na našem se stolu u pravilu nađu proizvodi koje bi i sami koristili da ne radimo to što radimo. Pred vama je upravo jedan takav.VTS59138.jpg (252 KB)

Radi se o GPS satu za trčanje/triatlon kojega koristimo posljednjih nekoliko mjeseci i kojega ne skidamo s ruku, čak ni za vrijeme spavanja. Postoji razlog naravno. A razloga je puno pa ću o nekima od njih "progovoriti" i u ovom tekstu. I prije nego se osvrnem na sve ono što ovaj GPS sat nudi, valja jasno reći zašto se on nikada ne skida s moje ruke. Garmin Forerunner® 935 sat nevjerojatno je lagan (op.a. teži svega 49 grama) pa u pravilu njegov vlasnik potpuno smetne s uma da ga uopće i ima na vlastitoj ruci. Osim što do izražaja dolazi njegova minimalna težina (op.a. za usporedbu, među sportašima iznimno popularan Garmin Fenix 5 Plus teži 86 grama) silikonski materijal njegovih remena stvara dodatnu ugodu prilikom nošenja. U odnosu na spomenutog Fenix 5 Plus modela naš Forerunner® 935 osjetno je lakši i vidljivo manje robusniji što zasigurno utječe i na vrhunski osjećaj prilikom nošenja na ruci.VTS59136.jpg (268 KB)

Poznavajući svoje interese i način života odlučio sam se za kupnju baš Garmin Forerunner® 935 sata ali u kompletu za triatlon. Što to znači? To znači da se uz navedeni sat u kompletu, uz kabel za punjenje i priručnike koje ionako dobivate odlučite li se na kupnju samo sata, uz žuti dobivate i dodatni silikonski crni remen, HRM - Tri ™ monitor (op.a. traka za mjerenje pulsa), HRM - Swim™ monitor (op.a. traka za mjerenje pulsa za vodu), komplet za brzo skidanje sata i dodatne gumice, alat za skidanje te „adaptere“ za postavljanje vašeg novog sata na primjerice lulu vašeg bicikla.VTS59123.jpg (310 KB)

Obzirom da pišem za biciklistički magazin baš ta je spoznaja naravno bila jedan od glavnih uvjeta uoči odabira i kupnje sata. Inače, navedeni sat koristim danonoćno više od 6 mjeseci i do dana zaključenja ovog članka nikakvih problema sa njime nisam imao. Iskreno, najveći problem stvara mi njegovo punjenje, ali ne zato što ga je potrebno puniti svaki dan ili svakih nekoliko sati već zbog toga što mi, u tih nekoliko desetaka minuta punjenja, nedostaje na ruci. Znam, čudno zvuči jer obično se osjećaj ugode javlja kad se sat skine s ruke. Prema specifikacijama proizvođača, baterija sata može izdržati do 2 tjedna koristi li se Garmin Forerunner® 935 isključivo kao sat, odnosno do 24 sata u GPS načinu rada. U pravilu, zaboravim dan kada sam ga posljednji put punio, čak i kada ga koristim u GPS načinu rada, odnosno kada ga koristim za vrijeme vožnje bicikla ili pak trčanja. Kad ga i punim, dovoljno je na punjač staviti ga 60 minuta i sat će biti napunjen u potpunosti - 100%.VTS59126.jpg (253 KB)

Garmin Forerunner® 935 posjeduje bezbroj funkcija, od onih osnovnih poput prikaza vremena i datuma, alarma, mjerača vremena, štoperice, upozorenja prije zalaska i izlaska sunca, pa sve do onih pametnih funkcija zbog kojih se zasigurno i zaljubljujemo u ovakve uređaje. Garmin Forerunner® 935 tako nudi i mogućnost Bluetooth ® Smart, ANT+® i Wi-FI® povezivanja, Connect IQ™, mogućnost primanja pametnih obavijesti, kalendara, prognoza, upravljanja glazbom, upravljanja Garmin kamerom… Garmin Connect ™ mobilnom aplikacijom možete se  povezati s svojim satom i na taj način putem aplikacije ostvariti niz drugih mogućnosti, ali i pratiti svoje parametre (op.a. puls, korake, razinu stresa, utrošene kalorije…) i aktivnosti kojima ste  se bavili. VTS59128.jpg (260 KB)

Sve aktivnosti možete vrlo detaljno pregledavati tako da ćete uvijek i svugdje moći vidjeti vrijeme aktivnosti, prijeđene udaljenosti, utrošene kalorije, tempo trčanja/vožnje, visinske razlike ali i tempo kretanja (op.a. prosječni i maksimalni), brzine (op. prosječne i maksimalne), puls (op.a. prosječn i maksimalni)… Na istom ćete mjestu moći pogledati i anaerobni ili pak aerobni učinak koji ste ostvarili za svaku pojedinu aktivnost ali i niz drugih parametara koje vam mogu itekako pomoći u bavljenju sportom na svim razinama. Usuđujem se konstatirati da svi oni koji pored sebe imaju ovako moćan uređaj, odnosno uređaj koji mjeri i prezentira nevjerojatnu količinu korisnih i manje korisnih informacija, jednostavno nemaju razloga za neuspjeh, u bilo kojem smislu.VTS59133.jpg (252 KB)

Trčite li, vaš će Garmin Forerunner® 935 zapisivati podatke poput prosječnog takta trčanja, maksimalnog takta trčanja, prosječne dužine koraka, prosječnog omjera vertikalne oscilacije, prosječne okomite oscilacije, prosječnog vremena dodirivanja s tlom, ali i podatke o nadmorskim visinama, temperaturama zraka itd. Sve to moći ćete čitati ili pak gledati na poprilično jednostavnim grafovima koji će vam na vrlo jednostavan način pokazati u kakvoj se trenutno kondiciji nalazite. Mogućnosti koje se otvaraju korištenjem aplikacije gotovo su nestvarne. Uz sve prethodno navedeno, vaš sat uparen s aplikacijom pružit će vam i statističke podatke o vašem zdravstvenom stanju, ali i o stanju vašeg tijela. Pratit će se tako primjerice vaš maksimalno VO2 ili pak laktatni prag što će vam zasigurno olakšati u pripremi i bavljenju određenom aktivnosti. Putem aplikacije moguće je naravno kreirati i vlastite staze, ali i pratiti staze koje su drugi trasirali ili pak vozili, ali se i povezati sa Strava aplikacijom koju je velik broj biciklista već odavno objeručke prigrlio i putem koje ćete moći sinkronizirati segmente i naravno pratiti vlastite rezultate u odnosu na iste.VTS59146.jpg (295 KB)

Garmin Forerunner® 935 iznimno je lagan za korištenje. S lijeve strane kućišta ekrana nalaze se tri gumba, sa desne dodatna dva. Pritiskom na bilo koji od njih otvaraju se prečaci putem kojih korisnik dolazi do željenih funkcija sata. Pozitivno je to što se do gotovo svih funkcija dolazi minimalnim brojem koraka što naravno olakšava i pojednostavljuje korištenje  stata, pogotovo za vrijeme određenih aktivnosti. Jednostavno je i početno postavljanje sata koje će bez problema moći  "odraditi" i oni manje iskusni i oni kojima je ovo prvi Garmin uređaj. Ukratko, meni je na njemu sve poprilično jednostavno.

VTS59152.jpg (292 KB)Jednim klikom tako ćete moći upaliti svjetlo na satu, a u svega tri klika pokrenuti praćenje vaše aktivnosti tijekom koje će započeti mjerenje mase parametara. Sa samo dva ili tri klika moći ćete ući i u postavke sata i na jednom mjestu sat prilagoditi vlastitim potrebama i maksimalno ga personalizirati. Spajanje s vašim mobitelom omogućit će vam čitanje SMS poruka, emailova ili pak raznih drugih obavijesti koje će gotovo u sekundi biti sinkronizirane s njim. Tu opciju naravno vrlo ako možete i blokirati, odnosno isključiti.Osobno, ova opcija meni je itekako korisna obzirom sat koristim i za vrijeme radnog vremena pa mi dobro dođe njegova povezanost s mobilnim uređajem koji se primjerice nalazi u prostoriji do mene. Naravno, nemojte  očekivati da će uređaj ostati povezan s mobilnim uređajem koji se nalazi na nekoj većoj udaljenosti ali to pretpostavljam nije, niti bi trebao biti, glavni razlog kupnje sata koji je sve samo ne jeftin.VTS59143.jpg (255 KB)

Zahvaljujući odličnom ekranu sve podatke moći ćete pratiti u svim uvjetima. Primjerice, ekran je nevjerojatno čitljiv za sunčanog vremena, ali i u vodi što će zasigurno cijeniti oni koji ga koriste za triatlon ili druge aktivnosti u i na vodi. Također, problema ne bi trebali imati ni oni koji se pojačano znoje jer rukovanje satom bit će besprijekorno u svim vremenskim uvjetima. 
Garmin Forerunner® 935 možete koristiti kao klasičan sat, a možete ga staviti na posebno kučište pomoću kojega ćete ga, u samo jednom potezu, čvrsto i nepomično povezati sa postoljem na primjerice volanu vašeg bicikla. To će naravno olakšati njegovo korištenje i pregled svih informacija za vrijeme vožnje, a po završetku istih sat  ćete bez problema moći staviti na ruku, zajedno sa kučištem. Naravno, tada je sat nešto robusnijji za korištenje ali i dalje ne stvara veće probleme i što je najvažnije, ne predstavlja problem za vrijeme nošenja.VTS59157.jpg (240 KB)

Naviknut na Garmin uređaje koji su isključivo namijenjeni biciklizmu shvaćam da im Garmin Forerunner® 935 logično ne može parirati u dijelu veličine ekrana ili pak GPS navigacije ali i tu će vam maksimalno olakšati svojim opcijama i mogućnostima kojima ćete pratiti određenu rutu ili se pak samo snalaziti u prostoru. Signal do sada nikada nisam izgubio tako da i s te strane izražavam potpuno zadovoljstvo.rsz_vts59163.jpg (775 KB)Zaključak
Imate li pored sebe Garmin Forerunner® 935 pruža vam se prilika za ostvarivanje gotovo nestvarnih mogućnosti. Ovaj GPS sat iz vrha Garmin ponude će vam pomoći onoliko koliko ćete mu to vi dozvoliti odnosno baš onoliko koliko ćete njegove brojne izlazne parametre koristiti. Garmin Forerunner® 935 može vam pomoći u praćenju vlastitih  performansi, treniranju i oporavku, a svi će vam podaci biti „servirani na pladnju“ i u obliku čitljivom potpunom laiku. Sat će vas motivirati i pomoći u pomicanju vlastitih granica, ali samo onoliko koliko ćete vi to željeti. Mogućnosti ovog GPS sata su nestvarne, ali na kraju sve je ipak na vama! Međutim, za očekivati je da će svi oni koji iz svog novčanika izdvoje dovoljno kuna za ovakav turbo komplet koristiti barem dio mogućnosti koje im Garmin Forerunner® 935 pruža. Kvaliteta ovog sata je neupitna, a nakon pola godine korištenja sat izgleda kao i onog dana kada sam ga izvadio iz kutije! Pratim ga i dalje, a o svim zapažanjima vas i dalje obavještavam!

Photo: Ivan Borojević (Biker)

Na vrh