www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
08. Lipnja 2018.

Garmin Virb ultra 30

Garmin Virb ultra 30

Donosimo završi sud testiranja jedne od najpopularnijih akcijskih kamera koja je svakako rame uz rame sa svojom konkurencijom.

Virbicu, kako ju zovemo od milja, a i vi bi nakon toliko snimljenog materijala, svrstavamo u "must have". Zašto pišemo uopće o kameri koja je već više godina na tržištu i nije dobila svog nasljednika iz Garminove tvornice? Pa nakon toliko godina i isprobanih akcijskih kamera, ova kamera još uvijek odrađuje svoj posao i ponosno stoji rame uz rame s Go pro kamerama novih modela. Naime, danas u doma eksplozije društvenih mreža i videa koji je jači i gledaniji medij od fotografije, Garmin Virb je user friendly kamera koja ima Hd 1920x1080 rezoluciju i više nego dovoljnu za bilo koji materijal emitiran na društvenim i video mrežama.Photo4.JPG (246 KB)

U toj kvaliteti može snimati do 125 sličica u sekundi što je i više nego dovoljno za napraviti lijepi "slowmotion" snimak kad je to potrebno. Na poleđini se nalazi ekran koji prikazuje što je u kadru i u kojem ste načinu snimanja, koliko je ostalo baterije do kraja snimanja te prostora na memorijskoj kartici. Ekran je osjetljiv na dodir, tako da je sve jednostavno i brzo kada su u pitanju postavke videa na terenu. Kamera ima brzu tipku pomoću koje se ugašena kamera pokreće odmah u mod snimanja, isto tako se jednom tipkom zaustavlja i prelazi u stanje mirovanja. Ono što je nama jedna od najkorisnijih značajki prilikom snimanja je povezivost s Garmin satovima. Putem sata se jednostavnim i brzim izbornikom pokreće i zaustavlja snimanje što samo snimanje čini toliko jednostavnim da je gotovo smiješno. Ono što vi trebate je namjestiti kameru na prsa ili kacigu i putem sata pokretati i zaustavljati snimanja kad vam paše. 

Ono gdje je ova kamera trenutno na drugom mjestu je kad govorimo o stabilizaciji slike koju Garmin Virb nema. Ali kako je i kod konkurenata na novijim modelima još uvijek stabilizacija u razvoju, sve veći roj korisnika pribjegava rješenju stabilizacije pomoću Gimbala odnosno električnog vrlo malog stabilizatora popularno zvanog Gimbal. Uz jedan relativno kvalitetan Gimbal i Garmin Virb nećete imati loših snimaka, samo loših vožnji. Puno se pričalo o visokoj cijeni te kamere, ali nakon svega što smo prošli i ostalih kamera koje smo testirali, ostajemo pri zaključku da je cijena kod nekih proizvoda na drugom mjestu. Photo3.JPG (294 KB)Neke značajke ove kamere kad se našla na tržištu nisu bile prisutne na konkurentskim modelima te klase što je jasan pokazatelj da je Garmin sposoban voditi utrku s ozbiljnim igračima. S nestrpljenjem očekujemo nešto novo i znamo da će to biti još jedan puni pogodak.
Često se susrećemo sa skeptičnim korisnicima kada je u pitanju Garmin video segment, ali i sa Virb 360 su pokazali da znaju što rade i da to rade vrhunski. Go pro je u jednim od naših izdanja prošlih godina dobio Biker award i tada je bilo jasno da je Garmin pionir i da je razvoj prve kamere kaskao za svojim konkurentom, ali vrlo brzo su preuzeli vodstvo koje je trajalo izvjesno vrijeme, a sada čekamo novi skok i novu inačicu kojoj ćemo se veseliti.
Jedan od nedostataka koji danas više nije prihvatljiv je vodonepropusnost Virb kamere koja nužno u mokrim uvjetima mora biti u svom kućištu i tako ne može više biti na stabilizatoru jer on nije predviđen za kamere u kućištu koje su time teže i veće. Iz tog razloga čekamo novi model koji će nastaviti u korak s vremenom sudeći po Virb 360 koja je potpuno vodonepropusna bez dodatnog kućišta.at-a-glance.jpg (170 KB)

Napomenuli bismo još da nas trajanje baterije nakon dosta velikog broja snimljenog materijala i dalje nije razočarala. Ako imate dobru i veliku karticu za snimanje koja, napominjemo mora biti brza za tu kvalitetu videa, onda ste sigurni da ćete snimiti minimalno 35 minuta videa s jednom baterijom što je i više nego dovoljno.

Photo: Biker i Garmin

NAJČITANIJE
Epic 8 2024
Vijesti

Epic 8 2024

21. Ožujka 2024.

Potpuno novi Epic 8 razvija formulu najbržeg kroz sposobnost, učinkovitost i integraciju lakoće. Moderni XC trailovi svakodnevno...

Na vrh