www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
21. Rujna 2020.

Na testu: Ledlenser MH11

Na testu: Ledlenser MH11

Tvrtka Ledlenser poznata nam je već od ranije sa svojom širokom paletom lampi za različite namjene. Koristili smo više njihovih modela, a posebno smo se pozabavili s naglavnom lampom  MH11.

PRVI DOJAM

Lampa dolazi zapakirana u čvrstu kartonsku ambalažu i već na prvi pogled primjećujem nekoliko zanimljivih natpisa na samom pakiranju. Dakle ono što se odmah vidi je da ima 7 godina garancije, da je punjiva, spaja se na mobilnu aplikaciju, ima 1000 lumena koji osvjetljavaju 320 m i još nekoliko podataka, ali krenimo redom.1.jpg (64 KB) Otvaram paket i unutra se osim same lampe i naglavne trake nalazi i magnetni USB kabl za punjenje, kratke i jednostavne upute bez puno teksta i praktična torbica s nosačem za remen u koju sve to skupa stane.2.jpg (268 KB)

NAGLAVNA TRAKA

Sama naglavna traka širine je 2,5 cm i izrađena od rastezljivog materijala. Kako bi stabilnije držala lampu fiksno na glavi, sastoji se iz dva dijela. Dio koji ide oko glave i dio koji ide poprečno od čela prema zatiljku, te ga je prema potrebi moguće lako maknuti. Od posebnosti na stražnjem dijelu ima ugrađen mali plastični karabiner koji je zgodan kada želite da vam je lampa pri ruci, ali ju ne želite trenutno imati na glavi, pa ju možete jednostavno zakačiti za ruksak ili remen. Trake se naravno mogu prilagođavati prema veličini glave i želji. Žao mi je jedino što na traku nije dodana i funkcija fućkaljke na koju sam se već navikao na nekim modelima.3.jpg (406 KB) Baterija se nalazi u samoj lampi, pa je sva masa koncentrirana u prednjem dijelu. Konkretno radi se o 129 g mase na prednjem dijelu, što i nije neka težina, pa nije bilo potrebno čak ni jače zatezati remenje jer je i prilikom trčanja lampa bila stabilna i nije se pomicala s mjesta. Ukupna masa lampe je 179 g od čega je naglavna traka 50 g. Kut lampe je naravno moguće namjestiti i prilikom testiranja kut se nije ni jednom pomaknuo bez da sam to htio. Za to je zadužen mali komad silikona smješten iza lampe na nosaču.4.jpg (398 KB)

TIJELO LAMPE I BATERIJA

Tijelo lampe lako se odvaja od naglavnih traka, a izrađeno je od čvrste plastike. Za vrijeme testiranja, lampa mi je jednom prilikom ispala iz ruke i pala na beton. Na lampi nakon pada nije bilo vidljivih oštećenja i nastavila je s radom potpuno normalno. Naravno ne preporučujem takvu radnju, ali dobro je znati. S donje strane lampe nalazi se kontakt za magnetni punjač. Rješenje je odlično i funkcionira bez greške. Tu se nalaze i 4 sitne rupice za zrak koje omogućavaju da se neometano koristi prsten zooma, bez da se pritom stvara tlak ili vakuum.5.jpg (340 KB) Gornja strana lampe na sebi ima gumirani višefunkcionalni prekidač i indikator koji kod paljenja pokazuje stupanj napunjenosti baterije. Prednja strana osim glavne led žarulje za osnovni snop svijetla i ringa za postizanje širokog ili uskog osvjetljenja ima i dvije bočne optike. Radi se o senzoru za očitanje refleksije i RGB lampi. Baterija je punjiva i moguće ju je jednostavno izvaditi iz lampe i prema potrebi zamijeniti drugom, ako nismo u mogućnosti napuniti. Radi se o Li-ion bateriji 18650  od 3200 mAh. Tijelo lampe nosi oznaku IP54 što ukratko znači da je do određene mjere otporna na prašinu i vodu. Znači ne preporučuje se uranjanje lampe, ali će podnijeti svaki oblik kiše.10.jpg (320 KB)

SNOP SVJETLA, JAČINA I TRAJANJE BATERIJE

Boja svjetla je ugodno bijela. U snopu nema sjena, a prstenom zooma se lako dobiva željeni efekt za daljinu ili za širinu. Na modalitetima rada Mid i Low Power nema zagrijavanja lampe. Na Power modalitetu rada se osjeti porast topline u predjelu gdje je baterija, ali ni u jednom trenutku za vrijeme testiranja to nije bilo neugodno niti primjetno. Testiranje sam proveo na nekoliko različitih lokacija. Na otvorenome, u šumi, špiljama i mračnim tunelima. Posebno u ovim zadnjima do izražaja je došla funkcija senzora očitanja refleksije, pa se lampa brinula da korigira svoju jakost ovisno o odbljesku stijena. Jako zanimljiva i korisna funkcija imena “Optisense”.18.jpg (191 KB) U Power modalitetu rada prema specifikacijama lampa baca svjetlost do 300 m udaljenosti i baterija izdrži 4 sata. Nisam mjerio udaljenost, ali je bila i više nego dovoljna za noćnu jurnjavu šumom na biciklu. Mid Power je srednji režim rada koji daje i više nego dovoljno svjetlosti, a produžuje izdržljivost baterije za dvostruko. Na Low Power, modalitet za hodanje u koloni, šetnju, rad u kampu i sl. izdržljivost baterije se produljuje na 100 h. Kod trajanja baterije treba uzeti u obzir i još neke faktore kao što su recimo vanjske temperature, pa će tako pri nižim temperaturama i vrijeme izdržljivosti baterije biti kraće.7.jpg (310 KB)

FUNKCIONALNOST & LEDLENSER CONNECT APP

Odmah na početku dajem veliki plus programskom zaključavanju lampe. Do sad mi se još nije dogodilo da sam putovao negdje i imao lampu spremnu za upotrebu, a da se nije upalila u ruksaku, što je uvijek neugodno otkriće i frustrirajući doživljaj. MH11 ima odlično rješenje ovom problemu. Dovoljno je zadržati pritisnut gumb za paljenje 5 sec i lampa će crvenim treptavim svijetlom dati do znanja da je zaključana protiv nehotičnog paljenja. Za otključavanje treba samo ponoviti postupak. Odmah da napomenem da je MH11 u potpunosti funkcionalna lampa i bez spajanja na mobilnu aplikaciju, ali jednostavno je šteta imati tu lampu, a ne koristiti sve mogućnosti koje se dobiju preko aplikacije.22.jpg (153 KB) Osnovni modaliteti rada su tri već ranije nabrojana i dodatni Boost koji se aktivira dvostrukim klikom kad se u kraćem trajanju oslobađa snaga od 1000 lumena. Tu su još treptajući način rada i RGB, odnosno crveno, plavo i zeleno svjetlo korisno u situacijama kad vam treba rasvjeta, ali želite ipak ostati prikriveni. Pomoću aplikacije na mobilnom uređaju moguće je u potpunosti personalizirati i podesiti lampu prema svojim potrebama, te napraviti više profila i jednostavno ih mijenjati na terenu prema potrebi. Samo spajanje se vrši pomoću Bluetooth tehnologije.19.jpg (112 KB) Za kraj izdvojit ću još jednu novinu, a to je mogućnost tajmera, odnosno svjetlosnog alarma. Moguće je podesiti vrijeme kad želite da se lampa ugasi ili upali i na koji način želite da to napravi.

 

Te(k)st i photo: Dario Rocco

NAJČITANIJE
Epic 8 2024
Vijesti

Epic 8 2024

21. Ožujka 2024.

Potpuno novi Epic 8 razvija formulu najbržeg kroz sposobnost, učinkovitost i integraciju lakoće. Moderni XC trailovi svakodnevno...

Na vrh