www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
30. Listopada 2019.

Profajler : Bojan Grbić

Profajler : Bojan Grbić

Aktualni svjetski prvak u Spartan Trifecti , ovaj vikend brani naslov... Dame i gospodo, samo za vas trči, preskače, penje se i provlači Bojan Grbić, svjetski prvak u SPARTAN TRIFECTI i globalni brend ambasador za Spartan Race!!!

O: Tko je Bojan Grbić?

Bojan je magistar kineziologije, kineziterapeut. Rodom iz Istre, točnije iz Pule. 33 godine mlad i sretno oženjen već skoro 5 godina. Radi kao kineziterapeut i trener već 10-tak godina te zajedno sa suprugom vodi tvrtku...

O: Otkud ti među Spartancima?

Iskreno, sasvim slučajno. U pripremi za prvu utrku nisam ni mogao zamisliti što me očekuje na samoj stazi, a kamoli koliko će mi se sve to skupa svidjeti.  Nakon te prve utrke u slovačkim planinama, koja se održavala po zimi, na minus 10 i po snijegu, shvatio sam da više nema nazad. To je to što me čini sretnim. 20 mjeseci kasnije, lovorike i zlatna medalja oko vrata i to u samoj Sparti na Svjetskom prvenstvu.1.jpg (468 KB)

O: Koliko je Spartan popularan među Hrvatima i gdje se održavaju nama najbliže utrke?

Koliko mi je poznato, kod nas se svega nekoliko nas ozbiljnije bavi i priprema za Spartan Race. Međutim, sretnem jako puno ljudi iz raznih dijelova Hrvatske na utrkama koje su nam bliže, recimo u Austriji ili Mađarskoj, a koji se tek počinju baviti ovim sportom. Uvijek je lijepo izmijeniti iskustva i priče prije i nakon utrka, s nekim iz svoje zemlje. Kako sam i spomenuo, nama najbliže Spartan Race utrke organiziraju se u Italiji, Austriji i Mađarskoj. Ove godine utrka dolazi i u Sloveniju, a u budućnosti se nadamo i u Hrvatsku.

O: Iz kojeg si sporta došao? Jel' ti to dobra podloga za Spartan utrke?

Moj matični sport je nogomet kojeg sam trenirao do početka srednje škole te mi je definitivno pomogao jer je trčanje sastavni dio Spartana. Kako sam igrao na poziciji zadnjeg veznog, borba i žustrina je bila sastavni dio mojih zadataka koje i danas koristim u pripremama te samim utrkama.2.jpg (388 KB)

O: Što sve čini jedan Spartan Race?

Spartan Race ima 3 glavna eventa, tj. 3 tipa dužinskih utrka koje tvore Spartan Trifectu. Spartan Race Sprint koja je duga 5 do 8 km s 20-tak prepreka koje treba savladati. Spartan Super iznosi 13 do 18 km s 30-tak prepreka, te Spartan Beast od 21 do 25 km s preko 35 prepreka. Kako se utrke odvijaju u prirodi, na označenim stazama, svladavanje nadmorske visine je dio zadatka te svojevrsna dodatna prepreka, pa tako Beast utrke nerijetko prelaze preko 2000 m n/v koju morate savladati u tih 21 do 25km. Same prepreke su prirodnog ili umjetnog karaktera. Preskakanje zidova, penjanje na konop, bacanje koplja, plivanje u hladnim jezerima, puzanje ispod bodljikave žice, nošenje teških lanaca i kanti pune šljunka samo su neke od mnogobrojnih prepreka na koje ćete naići tokom utrke. Također, postoje i kazne koje morate odraditi ukoliko ne uspijete savladati prepreku. 30 burpee-a ili „marinaca“ i tek nakon toga smijete dalje u utrku.3.jpg (388 KB)

O:  Svjetski su prvak u Spartan Trifecti. Što to znači?

Svjetsko prvenstvo u Spartan Trifecti održalo se po prvi put u studenom 2018. godine u samoj Sparti. To znači da se u jednom vikendu moraju uspješno završiti sve 3 utrke. Sprint i Super u subotu s 2 sata pauze između utrka, te Beast u nedjelju. Ukupno se u tih 24 sata moralo savladati 60km, 3000m nadmorske visine i preko 120 prepreka. Na kraju vikenda računa se kumulativno vrijeme iz sve tri utrke te se tako određuje poredak.  Nakon prve dvije utrke zauzimao sam 4. mjesto u poretku i 11 minuta zaostatka za vodećim nakon prvog dana. Pobjeda u Beast utrci, meni najdražoj disciplini, te 16 minuta prednosti koje sam ostvario pred vodećim nakon 31 km, donijela mi je ukupnu pobjedu na kraju vikenda.

O: Koja ti se utrka posebno urezala u sjećanje?

Moram priznati da mi je Beast utrka u Sparti i cijeli taj vikend ostao u posebnom sjećanju. Ne samo zbog osvojenog prvog mjesta već zbog cijelog doživljaja. Kada znate da su staze po kojima upravo trčite bile putevi po kojima su marširali pravi spartanski ratnici, onda sve to dobije dimenziju više. Start utrke je u staroj jezgri grada i pokraj spomenika kralju Leonidasu, dok npr. tokom utrke trčite pokraj grobnice Menelaja i Helene. Osjećaj je bio neopisiv.4.jpg (304 KB)

O: Koliko često treniraš i kako izgleda tvoj trening?

U pripremnom periodu treniram 6 dana u tjednu, nekada i dva puta dnevno. Treninzi se sastoje od cestovnog i trail trčanja, te treninga u teretani. Treninzima u teretani pokušavam raditi na razvoju snage i izdržljivosti te na elementima koji su specifični za samu utrku. Kako moj klasični radni dan traje od 7 sati ujutro do 20 sati navečer, jedino vrijeme koje mi preostaje za trening su razdoblja prije i nakon posla, te u pauzama za ručak. Vikende koristim za duge distance trčanja i boravak u prirodi. Bitna je dobra organizacija i sve se može stići.

O: Koji bi bio tvoj savjet budućim potencijalnim Spartancima?

Mislim da je najbolje za početak skupiti nekoliko prijatelja koji su spremni valjat se u blatu i pritom super zabaviti, te se prijaviti u otvorenu kategoriju gdje si natjecatelji mogu pomagati u prelasku prepreka. Nakon što završite jednu utrku najbolje ćete spoznati na čemu morate raditi. Jeste li bili spori u trčanju ili se niste uspjeli popeti na konop. Jedno je sigurno, a to da ćete odmah po završetku planirati gdje možete otići na sljedeću utrku!6.jpg (454 KB)

O: Što radiš dok ne radiš?

Kako je moj posao većinom u zatvorenom prostoru, slobodno vrijeme volim provoditi na zraku i u prirodi sa suprugom. „Religiozno“ pratim američki nogomet pa je nedjelja navečer, tokom NFL sezone, rezervirana za gledanje utakmica s prijateljima.

O: Planovi za dalje?

Plan za prvu polovicu 2019. godine je talijanska serija Spartan Racea od 3 utrke u profesionalnoj kategoriji te Europsko prvenstvo u Allegheu u talijanskim Dolomitima krajem lipnja. Sredina travnja je rezervirana za dionicu 100 milja Istre od 67 km kao pripremu za ono što slijedi u drugom dijelu sezone.

Nakon toga kreće priprema za Spartan Ultru u Poljskoj krajem kolovoza na kojoj se planiram kvalificirati na Svjetsko prvenstvo u Ultri koja se ove godine održava u studenom u Areu u Švedskoj. Svjetsko prvenstvo u Spartan Ultri traje 24 sata. Bring it on!

Što se tiče bliže budućnosti, volim ići korak po korak, ali definitivno bih volio vidjeti utrku u Hrvatskoj. Nadam se da će me utrke s preprekama i u budućnosti odvesti na razne strane svijeta jer je to upravo ono što je bit ovog sporta. Putovati, zabaviti se i upoznavati nove ljude i razne kulture.

Na vrh