objavio:
06. Kolovoza 2018.

Specialized Sport MTB

Specialized Sport MTB

Predstavljamo jednu od najprodavanijih Specializedovih MTB cipela!IMG_2858.jpg (117 KB)

Prvi dojam

Odmah po otvaranju kutije i prve probe na nozi nikako nisu odisale da se radi o modelu cipela od Specialized-a za ulazak u MTB svijet pedala s kopčom. Jednostavan i elegantan dizajn u mat crvenoj na gornjem dijelu te gumiranim prednjim dijelom u crnoj boji i ripnama koje bočno djeluju  agresivnije nego što u stvarnosti jesu, svakako neće posramiti i ozbiljnijeg rekreativnog biciklistu na bilo kojoj utrci. IMG_2671.jpg (134 KB)

Udobnost

Nije bilo potrebe za nikakvom prilagodbom, već od prvog obuvanja i vožnje bile su ugodne i dovoljno široke u prednjem dijelu prstiju, pa se odmah dalo naslutiti da će biti pogodne i za duže cjelodnevne boravke. Za komfor je zaslužan Standard Fit kalup, a bez obzira na nešto širi prednji dio i zahvaljujući “Body Geometry” tehnologiji izrade i ergonomiji lijepo prianjaju uz nogu i dobro drže petu kako kod pedaliranja ne bi došlo do neugodnog uzdizanja pete prilikom povlačenja pedala i agresivnije vožnje. IMG_2851.jpg (101 KB)

Materijali i izrada

Gornji dio cipele izrađen je od umjetne kože ugodne na dodir, a kao i kod većine Specialized cipela s malo većim rupicama na gornjem dijelu i jeziku kako bi se iz cipele riješili viška topline te dobili na prozračnosti. Nedostatak kod ovih rupica je da kako omogućuju odličnu ventilaciju isto tako mogu pustiti vodu unutar cipele, ako zagazite u neku dublju lokvu. Na ovom modelu nema nikakvih dodatnih kopči već se cipela prilagođava i učvršćuje na nozi pomoću tri čičak trake. Praktične su i odlično drže nogu, ali je potrebno na početku steći malo iskustva prilikom određivanja zategnutosti. IMG_2848.jpg (103 KB)

Mogući nedostatak takvog sistema mogao bi se pojaviti kod pucanja takve trake jer bi popravak vjerojatno bio dosta kompliciran, ali je bitno za istaknuti kako za vrijeme testa i sve do sad nismo imali nikakvih problema ili naznaka potrošenosti, odnosno slabosti materijala na bilo kojem dijelu cipele. Prednji dio kod prstiju je dodatno zaštićen i gumiran kako bi štitio od eventualnih slučajnih udaraca prilikom vožnje o granje ili kamenje. Uložak se pokazao kao kvalitetan i nije bilo potrebe za promjenom, ali po potrebi ili posebnim željama, postojeći se lako vadi i moguće ga je zamijeniti s nekim prilagođenim prema vlastitim potrebama. IMG_2855.jpg (101 KB)

Karakteristike

Čvrstoća cipele je za ovu klasifikaciju na zavidno visokom nivou i odlično prenosi snagu na pedale bez nekog pretjeranog uvijanja. Guma na potplatu je kvalitetna i odlično drži po kamenju. Bočno gledano ripne izgledaju agresivno, ali pomnijom analizom vidljivo je da nisu namijenjene hodanju po velikim blatnim strminama. Šteta je što nemaju mogućnost po potrebi dodavanja čepova za blato na prednjem dijelu. Cleat se nalazi uvučen unutar velikog srednjeg proreza i omogućava nesmetano hodanje tvrdim podlogama bez neugodnog udaranja metalnog dijela. Moguće su i kraće šetnje, ali je ipak radi čvrstoće potplata vidljiva prvobitna namjena.IMG_2862.jpg (109 KB)

Zaključak

Nakon testa bilo je potpuno jasno zašto je ovo jedan od najprodavanijih modela MTB cipela od Specialized-a. MTB Sport koriste neke od tehnologija svoje skuplje braće, a pritom ostaju u nižem cjenovnom razredu. Omjer uloženo - dobiveno ovdje je zaista odličan. Specialized MTB Sport su cipele koje vas sigurno neće razočarati.

Photo: Biker

Na vrh