objavio:
31. Prosinca 2018.

GoPro 7 - hard test

GoPro 7 - hard test

Akcijska kamera za koju kažu da ima najbolju stabilizaciju i da za vožnju nije potreban gimbal.

Gimbal je mehanički/električni stabilizator kamere koji se kupuje posebno i na njega se montira kamera. Većina vas vjerojatno već zna o čemu je riječ, za ostale znatiželjnike, to je trenutno rekli bismo "musthave" oprema ako želite snimati stabilizirani "onboard" video za vrijeme vožnje. Naš test se ovaj puta osvrće prema stabilizaciji jer je GoPro najavio kako sedmica ima tako dobru stabilizaciju da nije potrebno imati gimbal. Kako gimbal zauzima prostor i nije uvijek praktičan te je podložan kvarovima ako nije vodootporan, tako bi svakako bilo daleko praktičnije imati GoPro kameru koja je vodootporna bez dodatnog kućišta te praktična, mala i kompaktna. ht24.jpg (112 KB)Test smo odradili na istoj stazi u više navrata, dva puta s gimbalom i dva puta bez. Naši zaključci će biti prezentirani kroz video online, a ovdje ćemo dati svoj osvrt na test. Ono što možemo reći, GoPro je napravio veliki odmak od 6ice sa stabilizacijom i stabilizacija je impresivna. Po svim osima slika je mirna i ima jako malo trzanja, potrebni su veliki trzaji na terenu da bi se reproducirao isti na snimci. Ono gdje GoPro još uvijek ne dostiže gimbal je u kadru. Gimbal ima zadatak da vaša kamera uvijek gleda u istom smjeru i da ima isti nagib te da je horizont uvijek ravan. To se ne može postići digitalnom stabilizacijom slike odnosno videa pa će u tim slučajevima ovisno o pokretima vašeg tijela kamera biti možda usmjerena u točku koju trenutno ne želite snimati. Naravno to su kratki intervali za vrijeme vožnje i mogu se isjeći kod postprodukcije. ht23.jpg (107 KB)

Da je video stabilan, miran i iskoristiv kao takav te bolji od videa snimljenih prethodnim modelima, to je sigurno. Ali za savršenu produkciju jednog spusta s kamerom na prsima, još uvijek je tu gimbal nešto bolji i napredniji. Vidjevši recenzije drugih naišli smo na hrpu oprečnih mišljenja. Neki kažu da nije dobra, neki da je odlična stabilizacija. Sve ovisi s čim i kako ste do sada snimali. Ono što vam možemo reći je da ćete i bez gimbala s unutarnjom GoPro stabilizacijom napraviti daleko bolji video nego s prethodnim modelima istog proizvođača i bit ćete zadovoljni. Gimbal je trenutno nešto potrebno onima kojima je video posao na ovaj ili onaj način. Rekreativne vožnje i doživljaji s istih će biti savršeno uhvaćeni sa GoPro 7 i bez gimabala, samo nemojte zaboraviti upaliti Ultra smooth stabilizaciju. U narednim brojevima ćemo se detaljno dotaknuti postavki i naprednijih funkcija te tutoriala za snimanje dobrog onboard videa, sada ukratko donosimo zaključke ako ste se odlučili nagraditi u blagdanske dane ;).ht25.jpg (131 KB)

Kvaliteta video zapisa je fascinantna čak i u UHD modu, nije potrebno snimati u 4k. Automatska obojenost i zasićenost boje video zapisa radi perfektno i ručno podešavanje istih nije potrebno osim u slučajevima kada video koristite za nešto više osim obiteljske zbirke Bike vožnji vikendom. Glasovne naredbe na engleskom funkcioniraju poprilično točno i bez mana. Ekran na dodir radi precizno i bez stanki. Baterija je dostatna za snimanje do 35 minuta ako ste isključili gps i ostale vrijednosti koje možete pratiti za vrijeme vožnje. ht26.jpg (147 KB)
Mogućnost uključivanja kamere i automatsko pokretanje snimanja pritiskom na jednu tipku je točno ono što vam treba. Kad ste završili, zaustavite snimanje i kamera se automatski gasi. Dodatno produžuje trajanje baterije i samo trajanje snimanja. Kvaliteta izrade je bez greške. Ako ne koristite kućište, kamera ima solidan zvučni zapis iako u nekim uvjetima malo šuškav uslijed vjetra, ali ionako nije za očekivati da ćete imati čisti zvuku dok jurite nizbrdo. Potrebno je malo post produkcije. ht27.jpg (142 KB)
Kako smo nabavili kameru? Tražili smo najpovoljnije, htjeli smo brzu dostavu i da u paketu dobijemo i 32gb karticu koja će nam odmah poslužiti za snimanje. Nakon dva klika na Extreme Shop stranici kamera je naručena rano ujutro, a već sutradan je ista bila na našim vratima. Najniža cijena na tržištu toga dana te najbrža i besplatna dostava. Ovo su proizvodi koje se isplati uzeti online jer nemate potrebe za kontrolom istih ako u prodavača imate povjerenja. Kako smo do sada sve svoje proizvode iz GoPro kolekcije uzeli iz istog shop-a, tako ćemo i dalje. Brzo i jednostavno. Još smo dobili gratis karticu ;).

Photo: Biker

Na vrh