objavio:
08. Studenog 2018.

Stages Dura Ace power metar

Stages Dura Ace power metar

Praćenjem prosječne brzine kojom ste vozili nećete dobiti puno uvida u kvalitetu treninga, otkucaji srca reći će vam nešto više, ali znajući snagu koliku ste upotrijebili, dobit ćete uvid koliko jako ste trenirali.

Power metar je uređaj koji očitava snagu vozača u realnom vremenu. Ukoliko želite biti brži i podići svoj trening na višu razinu, onda je power metar najbolji gadget  za vas. Da bi popravili svoje rezultate, potrebna je kombinacija jakih treninga i pravovremenog odmora, a upravo vam power metar daje tu mogućnost da prepoznate  kada treba usporiti. Pomoću power metrar odredit ćete svoje zone treninga, trenirat ćete kvalitetnije i napredak je zajamčen.stages1.jpg (64 KB)

OTPAKIRAVANJE I INSTALACIJA

U kutiji se nalazi Stages Dura - Ace kurbla, upute za instalaciju i korištenje, te nekoliko Stages naljepnica.

Instalacija je maksimalno jednostavna, potrebno je ukloniti lijevu kurblu te zamijeniti sa Stages power metrom, cijeli proces traje nekoliko minuta. Preporučamo da  za instalaciju koristite moment ključ, a sve je potrebno zategnuti na 12- 14 Nm. Važno je napomenuti da Stages Dura Ace power metar odgovara na sve Shimano Hollotech II osovine, tako da ga možete jednostavno prebaciti na drugi bicikl.

Sljedeći korak je instalacija StagesPower aplikacije na pametnom telefonu, koja savršeno radi na iOS i android platformama. Povezivanje je moguće putem Bluetooth ili ANT+ standarda.  Aplikacija vam nudi mogućnost kalibracije, uvid u stanje baterije te nadogradnju firmwarea...krajnje jednostavno i to smatramo velikim plusom kod Stages-a.stages6.jpg (87 KB)

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE I POVEZIVOST

Stages power metar teži je 20 grama od obične Dura Ace kurble, što nas je već na početku ostavilo bez teksta. Čak i iskusno oko teško će zamjetiti da se radi o power metru, jer je senzor smješten sa unutrašnje strane kurble.

Uređaj podržava Bluetooth i ANT+ standarde povezivanja, što  vam otvara bezbrojne mogućnosti ukoliko se želite povezati sa pametnim satom, ciklokompom, mobitelom ili trenažerom.

Uz primarno mjerenje snage  u rasponu od 0- 2500 watta, Stages će vam očitavati i kadencu u rasponu od 20-220 okretaja, a deklarirana preciznost uređaja je +/- 2% od izmjerene vrjednosti.

Power metar napaja jedna CR2032 baterija, te moramo reći da smo za vrijeme testiranja napravili 6000 kilometara i zamijenili bateriju samo jednom! Za izmjenu baterije nije potreban nikakav alat, dovoljo je samo prstom osloboditi poklopac.

UPOTREBA

Da biste aktivirali Stages, dovoljno je zavrtiti pogon i povezivanje može početi. Sam proces povezivanja tekao je glatko i bez problema, a koristili smo ga sa Garmin Edge 130, Edge 520, Forerunner 935 te Wahoo Elemnt Bolt-om.

Kada vidite Stages, prva asocijacija je kvaliteta izrade, a zatim  jednostavnost, u što smo se uvjerili više puta za vrijeme testiranja. Nakon 6000 kilometara koliko smo se družili sa Stagesom, možemo sa sigurnošću reći da radi bez greške. Treba napomenuti da Stages  mjeri snagu samo na jednoj tj. lijevoj strani, ne prepoznaje kada ste na sicu, a kada na nogama... nekome će to biti minus, ali nama to nikako nije, smatramo da su osnovne metrike savim dovoljne. Za zahtjevnije korisnike Stages u ponudi ima power metre koji mjere snagu na obje strane, ali imajte na umu da je i cijena "zahtjevnija".stages4.jpg (92 KB)

ZAKLJUČAK

Kada bismo trebali opisati Stages u jednoj riječi, onda bi to svakako bila riječ: jednostavnost! Od pakiranja, povezivanja do samog korištenja. Radi se o izuzetno kvalitetnom uređaju koji će sigurno postati omiljeni "gadget" zaljubljenika željnih napretka i skidanja KOM-ova!

Photo: Biker

Na vrh